Tränarduon i KIF blickar framåt

Robert Lahti och Henrik Törmä blickar mot nästa säsong. Foto: Mats Åstrand

KIRUNA De är fyllda av revanschlusta och energi. Tränarduon i KIF längtar redan till nästa säsong.
   – Det är skönt att arbetsgivaren tror på oss. Jag och ”Henke” tror absolut på det vi gör och på våra spelare, säger Robert Lahti.
På måndagsmorgonen gick KIF ut med nyheten att man väljer att satsa på samma tränarduo även nästa säsong. Robert Lahti och Henrik Törmä ska styra skutan även kommande säsong.
– Det känns otroligt roligt. Jobbet tar en hel del energi men jag känner absolut att jag har det och då är det bara att köra på, säger Lahti.

Tung säsong
Han kan blicka tillbaka på en säsong som blev tung. Laget hade som målsättning att komma till allettan, men misslyckades. Sedan blev man sist i fortsättningsserien.

Så här säger Robert Lahti när hemsidan ber honom analysera säsongen:
– Jag tycker att vi hade helt rätt målsättning trots att vi hade ett ungt lag. Vi kom sjua säsongen innan så det finns liksom inget annat före jul än att komma bland de fem bästa. Vi räckte inte till och det är jag besviken över. Men det var inte fel att ha målet, annars kan man inte utvecklas.

Vad berodde det på?
   – Vi är inte utspelade i många matcher, så det är små saker som skiljer lagen åt. I de jämna matcherna där det står och väger tog vi för få poäng. Vi gör får många individuella misstag som straffar sig, vi trycker inte dit puckarna i de avgörande momenten och vi skyddar inte målet nog bra. Vi spelade inte så bra som vi ville men samtidigt ser jag inte det här som vår begravning. De som har lyckats är de som inte har gett upp vid motgång utan istället jobbat vidare. Det ska vår grupp också göra.

Vad säger du om faktumet att ni kom sist?
   – Det inte roligt på något sätt. Det finns inga bortförklaringar när man kommer på tionde plats. Där vill vi inte vara och där ska vi inte vara.

Spelare gör misstag på isen men vilka misstag har ni tränare gjort?
   – Man tar väldigt många beslut både i matcher och på träning så det finns alltid sånt som man hade kunnat göra bättre. Jag och Henrik har analyserat vår insats noga med hjälp av sportgruppen. Det vi har kommit fram till är att vi måste ha ett större fokus på försvarsspelet. Vi tror på våra spelare men vi har kommit fram till att vi måste ställa högre krav på dem.

Har ni haft för lite fokus på försvaret?
   – Vi har haft samma fokus som tidigare år men då har det funkat bättre. Vi har lagt in mer träning på spelet med puck och då kanske det har blivit så att vi har tappat försvarsspelet lite. Till nästa säsong ska vi starta i den änden och se till att försvarsspelet sitter.

Hur ska ni ställa högre krav på spelarna?
   – Vi måste tävla ännu mer på träningarna. Jag tycker att nivån har varit hyfsat bra. Spelare som kommer utifrån säger att det är bra drag på träningarna men vi måste snäppa upp det ytterligare. Vi måste pusha spelarna ännu hårdare. Till sommaren kommer vi att tillföra ännu fler tävlingsmoment i till exempel bollpassen och löppassen. Det kommer att uppfattas som jobbiga för spelarna men jag tror att vi kommer att ta med oss den mentaliteten när vi går på is och sedan när serien börjar. Det ska ge resultat i de jämna matcherna som står och väger. Vi måste se oss i spegeln och inse att vi inte har räckt till.

Målet med nästa säsong är att ta sig till allettan. Resan dit har redan börjat och upplägget påminner mycket om det som laget hade inför den här säsongen.
Vi var på is hela mars månad även om vi valde att dra ner på antalet pass. Vi kommer nu att köra egen träning fram till påsk. Efter påsk kör vi tio, elva veckor gemensam träning sedan följer tre, fyra veckors egen träning innan vi går på is i slutet av juli.

Vännäs tog platsen
Vännäs tog den platsen som KIF vill ha, den sista allettanplatsen. Och apropå det gör Robert Lahti en intressant jämförelse mellan de båda lagen.
   – Vännäs trupp hade totalt spelat 2000 fler A-lagsmatcher än vår trupp. Man brukar räkna med att det går sex träningspass per match. Det förklarar skillnaden ganska bra. Vi snackar 12 000 träningstillfällen fler. Sedan ska det tilläggas att de spelarna även spelet fler matcher på högre juniornivå än våra spelare. Vi tror som sagt på våra spelare men vårt lag var betydligt mer orutinerat och mindre erfaret än Vännäs förra säsongen, säger KIF-tränaren.

Hur är det?
   – Det är inte jättelätt. Det är klart att man hellre hade velat åka runt och titta på spelarna live. Men man kan se grunder som skridskoåkning och skott. Man får se mycket målsituationer i klippen och då ser man vilken typ av mål spelarna gör. Det är lättare att se forwards än backar eftersom highlightsen oftast är offensiva.
Även den assisterande tränaren Henrik Törmä fortsätter också. Något som Robert Lahti är väldigt glad över.
– Vi jobbar tajt och pratar mycket med varandra varje dag om detaljer i spelet och hur vi ska driva träningarna framåt. Det känns väldigt bra att han fortsätter, säger Robert Lahti.

Och Törmä själv håller så klart med:
– Det känns bra att förlänga. Det känns som att vi är på rätt väg med den här föreningen. Jag och Robban trivs otroligt bra ihop, jobbar bra tillsammans och tänker ishockey likadant och trivs otroligt bra med varandra som personer, säger han.

Hur ser du på nästa säsong, Henrik?
   – Jag ser ett KIF som slår mot toppen av serien. Vi ska vara ett allettanlag och vi ska bygga ett lag under resans gång som kan ta sig an den serien också.

Hur ska ni nå dit?
– Jag tror stenhårt på det vi gör. Vi har ett sätt att träna på som vi vet kommer att bli framgångsrikt över tid. Vi har stommen i laget men vi behöver komplettera den med mer erfarna spelare som tillför spets. Vi var för unga och det syntes i vissa matcher, säger Henrik Törmä och fortsätter:
– Vi får ta det positiva med oss från förra säsongen. Vi hade enormt många skador, vilket i sig är negativt, men det gjorde att andra killar fick kliva fram och skaffa sig värdefull rutin. Jag tycker att många spelare har utvecklats enormt mycket under förra säsongen. Se bara på William Palovaara och Jesper Strandelin som fick större förtroende och dessutom spela i roller de var ovana vid. Det kommer killarna att ha stor nytta av till nästa säsong.

Källa: Kiruna IF