SPiS kommer tillbaka till Kirunafestivalen

Under åren har Kiruna Kickers framträdanden i det stora restaurangtältet blivit kult. Foto: Johan Ylitalo

De lokala ­krögarna SPiS Mat & Dryck kommer tillbaka till ­Kirunafestivalens
20-årsjubileum. För många av Kiruna­festivalens besökare är det på fler än ett sätt ett kärt återseende.

Sedan Tusen Toner arrangerade sin första Kirunafestival 2012 har SPiS Mat & Dryck varit en återkommande aktör inne på festivalområdet.

Inför 20-årsjubileumet är det nu klart att de återvänder till Kirunafestivalen. Inför årets festival kommer Spis att hålla kvar i konceptet av två stycken restaurangtält, det ”stora tältet” uppe på Folkets Hus parkeringen och det ”mindre tältet” nere vid LKAB-scenen.

– Restaurangtälten är festivalens främsta mötesplats. Det är vattenhålen där alla Kirunabor kan samlas äta, dricka och surra mellan artisterna. Vi på festivalen tycker därför det är väldigt roligt att vi har duktiga lokala aktörer som vill medverka på festivalen, säger Alex Olofsson, festivalgeneral.

SPiS Mat & Dryck har redan börjat planera och att förbereda sig inför Kirunafestivalen. Under hela festivalhelgen är det tusentals besökare som ska förses med mat och dryck, en inte helt enkel uppgift. För att tillfredsställa alla dessa är det bredden som Spis satsar på.

– För oss är ­festivalen otroligt viktig. Vi vill bidra till att ­skapa en bra upplevelse för
Kirunaborna genom att ge dem ett gott och brett utbud av mat och dryck, säger Johan Stålnacke från SPiS och fortsätter.

– Men kvalitén är viktig för oss, och det vet ­Kirunaborna. Är det festival vill man äta och dricka gott.

I och med SPiS ­återkomst till Kiruna­festivalen är det ­också klart att en annan ­
festivalklassiker åter­vänder. Under fredagen och lördagen kommer ­nämligen kultbandet
­Kiruna Kickers stå på ­stora restaurangtältets scen.

– Inför varje år ­sonderar vi terrängen genom att fråga vilken artist Kirunaborna helst vill se på festivalen. Den överlägset mest önskade artisten är alltid Kiruna Kickers. För många Kirunabor är deras show synonymt med en rolig festivalkväll. Det är såklart roligt att Spis tar tillbaka dem, säger festivalgeneralen.

Och det är ett peppat och hungrigt Kiruna ­Kickers som återvänder till SPiS restaurangtält.

– Vi är vansinnigt taggade över att komma tillbaka till festivalen!

Att återigen få spela åt SPIS restaurangtält tillsammans med den ­fantastiska publiken är ren lycka. Jag kan inte sticka under stolen med att det fanns en saknad ifjol! Vi hoppas och tror att saknaden är ömsesidig, säger Johan ­Sandström, frontman i Kiruna Kickers.

Två restaurangtält
Initialt fanns det planer på att endas hålla ett restaurangtält öppet under festivalen. Men SPiS har beslutat att istället satsa inför 20-årsjubileumet.

I år siktar man på att att fylla båda restaurangtälten och förutom Kiruna Kickers i det stora tältet har man även bokat bandet Wild & Cold att uppträda i det mindre restaurangtältet vid LKAB-scenen. Något som saknades i fjol.

– Vi har planer på att satsa lite mer på det mindre tältet i fjol. Vi tror att det behövs två tält, särskilt nu eftersom det är 20-årsjubileum. Nu får vi bara ­hoppas på en riktigt solig ­festivalhelg, säger Johan Stålnacke, SPiS.

Källa: Kirunafestivalen