Krönika: Kirunafestivalen är något vi ska vara stolta över

Alex Olofsson, festivalgeneral. Foto Alex: Gregor Kallina. Bildmontage: Redaktionen.

Kirunafestivalen är något unikt. Under de senaste två årtiondena har flertalet festivaler i landet antingen tvingats lägga ner eller göra om sitt koncept från grunden. Men inte Kirunafestivalen. I 20 år har vi Kirunabor till­sammans kunnat njuta av den här gigantiska folkfesten, utan några avbrott.

Det är vi på Tusen Toner som ­arrangerar Kirunafestivalen men en sak som är säker: Kirunafestivalen är Kirunabornas festival. Det är tack vare det stora intresset och engagemanget hos Kirunaborna som festivalen har kunnat hållas i liv så pass länge som den gjort.

Något som blivit tydligt för mig under mina två år som festivalgeneral är att ALLA kirunabor har en relation till festivalen.

Det är något som engagerar och som Kiruna­borna bryr sig om. Idag är vi många Kirunabor (och festivalbesökare) som inte kommer ihåg en tid utan Kiruna­festivalen och som inte har
upplevt den enorma skillnaden som ­festivalen har gjort för Kiruna.

Men ska man välja att tro på dem som kan jämföra med ”ett före” och ”ett efter ” så var Kiruna ”helt dött” och ”som en spökstad” hela juni månad, innan vi fick Kiruna­festivalen.

När den första ­Kirunafestivalen genomfördes år 2000 var jag tio år gammal. Med andra ord tillhör jag alltså den här tidigare nämnda generation som har vuxit upp med
Kiruna­festivalen som någonting självklart. Men den här festivalen är inte något som vi ska ta för givet.

Vi på Tusen Toner som arrangerar Kirunafestivalen är en liten ideell förening. Utan Kirunaborna, Kiruna Kommun och det lokala närings­livets stöd hade vi aldrig kunnat hålla igång den här festivalen. Det här stora tåget kan vi inte dra själva, utan vi behöver
upp­backning och någon som trycker på i uppförs­backarna. Det är ni som gör festivalen möjlig. Jag personligen har svårt att se en Kirunasommar utan festivalen framför mig.

Kirunafestivalen är en folkfest. Det är vår helg. Det är den sommarhelgen när vi får chans att träffas, umgås, dansa, lyssna på musik, träffa gamla (och nya) bekanta, den stora hemvändarhelgen som vi ­planerar semestern utifrån.

Det är av den här anledningen som vi på festivalen har valt att ha fri entré under festivaltorsdagen, så att alla Kirunabor ska få chans att besöka vår festival. Vår målsättning är att det ska ­finnas något för alla på Kiruna­festivalen, och det är därför vi
på ­festivalen satsar på ett brett ­program med en rad olika aktiviteter dagtid på vårt festivalområde. Kirunafestivalen är en folkfest, inte en renodlad musikfestival.

Men det är tack vare Kiruna­festivalen som flera av Sveriges absolut mest folkkära (och största) artister kunnat besöka Kiruna.

När andra festivaler riggar scenlyse, tänder vi midnattssolen. När andra festivaler ­bygger sin stora scen framför ett Köpcentrum­komplex, kör vi Kebnekaisemassivet som kuliss.

Carola, The Hives, Kent, Turbonegro, Robyn, Håkan Hellström, Sahara Hotnights, Silvana Imam, The Ark, Ulf Lundell. Listan på artister som uppträtt är lång och stjärnspäckad. Inför 20-årsjubileumet har vi en av de starkaste artistuppsättningarna på många år. Vi har också satsat extra mycket på att få till ett så brett och roligt helhetsprogram. Allt från barnteater, cykelshow, allsång, talangjakt, gymnastikuppvisning och mycket mer.

Jag är hedrad och stolt att få vara delaktig att göra det här ­20-årsjubileumet möjligt.

Min önskan är att du också ska vilja vara delaktig i detta jubileum, och väljer att besöka sommarens festival.

/ Alex Olofsson
Festivalgeneral Kirunafestivalen