Hon inviger Kirunafestivalen

Det blir den lokala sångaren Melina Kuhmunen som inviger Kirunafestivalen. Bildmontage: Kiruna Annonsblad. Foto Melina: Privat.

Kirunafestivalen firar 20-år och det är ett firande med pompa och ståt. Nu är det klart att det är ingen mindre än den lokala sångaren Melina Kuhmunen som blir festivalens invigningsakt.

Vi har jobbat hårt med att få till den här bokningen. Det känns helt perfekt att det blir Melina som inviger jubileet, säger Alex Olofsson, festivalgeneral. De senaste åren har Kirunafestivalen haft en rad olika framträdanden under sin invigning. I och med
jubileet har man valt att satsa extra och därför valt att boka den lokala sångaren. Melina Kuhmunen är bördig från Sudjavaara i Kiruna kommuns nordöstligaste delar. Hennes starka och unika röst har gjort henne till en välkänd uppkomling inom den samiska musikscenen. Under invigningen kommer hon att framföra en handfull utvalda nummer.

– Jag väljer mina framträdanden noga, men det känns väldigt roligt att få vara festivalens
invigningsakt. Särskilt med tanke på 20-årsjubileumet, säger Melina Kuhmunen.
Sångaren har sjungit sedan barnsben och 2013 vann hon Sámi Grand Prix som är den största musiktävlingen i Sápmi. Tävlingen (som brukar kallas den Samiska Melodifestivalen) anordnas av NRK i Kautokeino under påskhelgen varje år och har pågått sedan 1990. Tävlingen är uppdelad i två delar, en jojkdel och en sångdel, och det var med
låten “Sordon Ráhkisvuohta” som Kuhmunen vann tävlingen med.

– Låten jag vann med 2013 handlar om olycklig kärlek och när man får nog. Det var min morbror Johan Kitti som skrev den, säger Melina Kuhmunen. Förutom uppträdande av Melina Kuhmunen är det en rad priser som delas ut under invigningen. Segraren i Stadskampen (som arrangerar av Stadsliv Kiruna under festivalens förfest) ska koras,
Kiruna kommuns konststipendium och Kiruna Prides ”Regnbågsripan” kommer också att delas ut. Dessutom kommer Prideparaden att ha avmarsch i samband med invigningen.

– I år kommer vi på Kiruna Pride att vara mer synliga på Kirunafestivalens område, vilket såklart känns jättekul. Så det är helt rätt att vi får rivstartar festivalen med Prideparaden, säger Jimmy Johansson, ordförande i Kiruna Pride.

Invigningen går av stapeln klockan 12.00 på festivaltorsdagen. Under hela dagen är det
traditionsenligt fri entré och kvällen är det nu klart att det blir bluesrockaren Stacie Collins,
hemmafavoriterna Willy Clay Band och popsångaren Thomas Stenström som kommer uppträda.

Källa: Kirunafestivalen