KIF vrvar ryss frn AIK J20 / Kiruna IF – KIF Herr

Vladimir Chetverikov ansluter till KIF-truppen.

KIF har inte haft en rysk spelare på väldigt länge.

Till nästa säsong är det dags.

– Jag är ryss så jag har inget problem med kylan, säger Vladimir Chetverikov – på klingande stockholmska.

 

Legendaren Serguei Tepljakov spelade i Team Kiruna-tröjan under fyra säsonger fram till 1996. Sedan dess har vitryssar, en lett, en tjeck, en slovak och andra nationaliteter spelat för KIF – men ingen ryss.

Nu är det alltså dags.

Fast när man pratar med den trevlige Vladimir Chetverikov hör man inte något spår av ryska.

Den 19-årige powerforwarden föddes i Volgograd, flyttade sedan till Moskva och kom till Sverige vid 13 års ålder, lagom tills att han skulle börja sjuan.

Efter att ha skolats i IFK Täbys, Nackas och framför allt AIK:s juniorverksamheter är det nu alltså dags att flytta upp till Kiruna.

Du hittar hela hans profil här.

https://www.eliteprospects.com/player/290028/vladimir-chetverikov

 

Vladimir låter taggad. Oerhört taggad, faktiskt.

Han må bo i Stockholm – men någon storstadskille är han inte.

– Det ska bli jäkligt kul! Jag har aldrig varit så långt norrut, Luleå är det högsta hittills. Jag är ingen storstadsmänniska utan föredrar att vara ute i naturen, så jag ser fram emot att flytta till Kiruna.

Vad vet du om stan?

– Jag har läst på lite. Vet att det finns en stor gruva där och att man flyttar staden. Jag har flera kompisar som har spelat ishockey runt om i Norrland och som säger att Kiruna är jättefint. Och så ligger Narvik nära, som jag har velat se länge. Jag har några kompisar som är norrmän som säger att det är jättefint där.

 

Att det numera finns två lag i Hockeyettan känner Vladimir Chetverikov till mycket väl. Han är kompis med AIF-nyförvärvet Pa-Mansu Janneh och har pratat en hel del med honom om flytten norrut. Till hösten möts de på isen.

– Vi har många gemensamma vänner och jag har spelat och mött honom en del. Det gäller att se till att vinna derbymatcherna så att han inte blir kaxig, skämtar Vladimir.

 

19-åringen beskriver sig själv som en defensiv och hårt jobbande powerforward. En grovjobbare som sliter för laget, älskar att täcka skott och jobba hårt i boxplay. Han spelar helst på en kant, men höger eller vänster sida spelar ingen roll.

Att ta steget från J20 superelit till Hockeyettan är stort. Och det verkar den ödmjuke Vladimir Chetverikov vara mycket medveten om.

– Jag tror många underskattar hur stort klivet är. Det är svårt att hitta en klubb som passar en och där man kan få speltid. Ettan på seniornivå är en riktigt bra nivå och det gäller att kunna leverera det som klubben behöver från en och vara den spelartypen de behöver. Jag har mycket att lära mig och det ska bli ett roligt steg att ta, säger nyförvärvet.

 

Under sommaren kommer han att kombinera träning med att jobba på bemanningsföretag och på en bensinstation.

– Jag kommer att vara med på Björn Bjurlings målvaktsläger och vara på is nästan varje vecka. Jag kommer också att vara på ett hockeyläger i Rimbo i en vecka i juli. Det blir en veckas vila i Dalarna med vänner också innan jag åker upp till Kiruna. Jag kommer att vilja jobba så mycket som möjligt vid sidan av ishockeyn när jag kommer upp till Kiruna, säger Vladimir Chetverikov.

Han är KIF:s förste ryss på 23 år och kommer bära nummer fem. 

 

Så här säger KIF-tränaren Robert Lahti om nytillskottet.

– Han är en laglojal spelare som kan spela ett fysiskt spel och skava på motståndarna. Men det finns även en offensiv potential i honom. Han gjorde 20 poäng i Superelit i fjol och det är bra.

 

Mattias Heikki

Gillar du Mattias Heikkis texter på hemsidan?

Visa det genom att swisha en liten slant till KIF.

123 601 38 41

 

Truppen 19/20 (Klicka på spelarna för att läsa mer).

 

Målvakter:

Jesper Eriksson 

David Otter 

 

Backar:

Olle Hellström 

William Palovaara 

Jesper Strandelin 

Johan Kruukka 

Valtteri Lemmetty 

 

Forwards:

Calle Källström 

Simon Thyni 

Anthony Paskaruk 

Hjalmar Esko 

Hampus Hagström 

Jesper Landström 

Andreas Kero 

William Otter 

Olli-Aleksi Pietilä 

Jussi Pelto-Arvo 

Martin Söderberg 

Vladimir Chetverikov

Författare:

Detta inlägg finns i sin helhet på Nyheter från Kiruna IF – KIF Herr // Svenskalag.se hemsida.

Källa: Kiruna IF Herr, Kiruna