Det har kommit till polisens kännedom att många ungdomar i högstadieålder (7:an …

Det har kommit till polisens kännedom att många ungdomar i högstadieålder (7:an till 9:an från flera olika högstadieskolor i Kiruna) under sommaren och även efteråt har satt i system att ta sig ut från hemmet på nätterna utan föräldrarnas vetskap. Ibland flera gånger i veckan. Det förekommer mycket alkohol bland dessa ungdomar; både sådant de tyvärr fått köpa av äldre personer men även alkohol de har försett sig med från hemmet och sina föräldrar. Alkohol ska ha druckits flera gånger i veckan, även under vardagar. Dessa ungdomar rör sig i umgängen med äldre personer, allt ifrån några år äldre till personer i tjugoårsåldern. I umgänget ska även droger förekomma. Ungdomarna ska ha umgåtts i bostäder utan vuxna då dessa lämnat både bostaden och ungdomen ensam hemma, eller i lägenheter tillhörande äldre personer samt utomhus. Det ska även ha förekommit riskfyllda aktiviteter och skadegörelse.

Detta är såklart något som vi från polisen försöker jobba med och förebygga på olika sätt, men på grund av begränsade resurser kan vi inte göra allt som krävs. Dock finns det resurser som är långt viktigare och mer framgångsrika än oss när det kommer till detta. Resursen jag syftar på är föräldrarna. De viktigaste personerna i ungdomarnas liv.

Föräldrar! Håll koll på er alkohol. Se till så att era ungdomar inte har tillgång till er alkohol. Lämna inte ungdomar i högstadieåldern ensamma i bostaden när/om ni lämnar stan. Och om ni gör det, se till att det finns någon vuxen som kan kika till dem. Lita på dem, men var inte naiva; fråga, ha kontakt med kompisars föräldrar, kolla av. Om dem är ute, var vakna när de kommer hem. Prata om alkohol, prata om droger. Att vara förälder är det bästa men samtidigt svåraste som finns. Det är du som är expert när det gäller ditt barn, men ibland kan man behöva stöd utifrån. Om dina varningsklockor ringer; om du känner dig orolig för din ungdom av någon anledning, ta kontakt med polis eller socialtjänst för att få stöd eller rådgivning. Vi finns där för er skull. #polisennorralappland

Detta inlägg finns i sin helhet på Instagram-kontot emil.i.norralappland

Källa: Emil i norra Lappland, Kiruna