Ett riktigt höjdarrekord!

Pontus Josefsson på en av sina 60 rundor upp och ner för Luossavaarabacken.

Upp och ner för Mount Everest och en distans på 6 mil på 17 timmar och 9 minuter. Ungefär så kan man beskriva Pontus Josefssons makalösa bedrift.
För några år sedan sprang en polis vid namn Jonatan Torshall Svensson 60 vändor upp och ner för Luossavaarabacken på 18 timmar och 36 minuter. Det motsvarar ca 9000 höjdmeter, eller som att springa upp och ner för Mount Everest. Inspirerad av att kunna “knäppa polisen på näsan” blev Pontus Josefsson, en 26-årig före detta hockemålvakt från Kiruna, sugen på att slå rekordet.
Pontus jobbar till vardags som elektriker på LKAB, men ägnar en stor del av sin fritid till att träna crossfit. Han är även crossfitinstruktör på gymmet Boxen på Malmia.
Planen var att redan förra sommaren försöka springa de 60 vändorna i backen, men en stukad fot satte käppar i hjulet. Men så i lördags var det äntligen dags.

En nöjd rekordhållare!

Pannben av stål
Klockan sju på morgonen startade han sitt livs jobbigaste träningspass.
   – Jag visste att det skulle göra ont, men det var ännu värre än jag kunde tro, säger han när vi träffas två dagar efter löpningen, Han sitter vid köksbordet och rör sig inte gärna många meter.
   – Kroppen är helt slut! Efter 18 rundor pajade höger lår. Troligen en muskelbristning. Men jag tänkte att så länge det håller att springa på så fortsätter jag. Efter 30 rundor var jag beredd på att ge upp!
Men med ett pannben av stål och peppande vänner som stöd så fortsatte han ändå.
   – Släkt och vänner har alla dragit sitt strå till stacken. De har servat med mat, vätskeersättning och massage, tagit tid och hejat på!

Rekord
På väg upp den 50:e rundan såg han blåljusen blinka på toppen. Det var Kirunapolisen som var på plats för att heja på och peppa. 10 vändor senare, med pannlampan tänd i mörkret, kunde han staplande, glad och fullständigt slut ta de sista stegen i mål. Tiden? 17 timmar och 9 minuter! Rekordet var där med slaget med mer än en timme!

Vill inspirera
Vid midnatt var han äntligen hemma och fick värma sig lite i bastun.
   – Jag var likblek och trodde först att jag skulle behöva åka in till akuten, men efter en stund i bastun och lite sömn kändes det som om jag kommit tillbaka till livet. Men det kommer att ta flera dagar att återhämta sig fullt ut.

Vad fick dig att ens försöka genomföra detta?
   – Jag tänkte att, kan han (Jonatan), så kan jag. Och kan jag, så kan alla! Tänk vad kroppen kan genomföra om vi bara bestämmer oss mentalt för det! Jag hoppas på att kunna inspirera andra att nå sina mål. 

Fakta Luossavaarabacken
Ca 500 meter från parkeringen till toppen
Ca 150 höjdmeter från parkeringen till toppen
Genomsnittlig lutning ca 17,5 grader