Högaktuella Martin Schibbye till Bok & Bild 2019

I Martin Schibbyes nya reportagebok Jakten på Dawit får vi följa med på en resa in i det hemlighetsfulla Eritrea. Vi får möta männen som har nyckeln till Dawit Isaaks cell, hans cellkamrat, familjen i Göteborg och de kollegor som med Dawit bedrev den oberoende journalistik som fick honom fängslad.

Martin Schibbye är journalisten som, tillsammans med fotografen Johan Persson, riktade hela världens ögon mot den stängda och konfliktfyllda Ogadenregionen 2011. De befann sig där för att undersöka hur den hänsynslösa jakten på olja drabbade befolkningen. Ambitionen var att nå bortom flyktingberättelserna och bortom larmrapporterna för att med egna ögon ta reda på sanningen. Men verkligheten blev en annan; fem dygn senare låg de skjutna i ökensanden. Det var början på 438 dagars fångenskap för dem, och en lika lång medial följetång för oss.

Sist Martin Schibbye besökte Bok & Bild var han aktuell med den Augustnominerade reportageboken 438 dagar, som skildrar tiden i fångenskap. Den här gången är han aktuell med sin andra reportagebok; Jakten på Dawit. Dawits Isaaks historia är inte helt olik Martins egna, men det finns en väsentlig skillnad – Martin Schibbye släpptes fri och Dawit Isaak sitter fortfarande fängslad. Det har han gjort i över 18 år nu.

Greps i sitt hem
Dawit Isaak är en eritreansk-svensk journalist, författare och dramatiker. Han kom till Sverige som flykting från självständighetskriget i Eritrea 1987. Efter krigets slut återvände han till sitt ursprungsland och blev delägare i landets första oberoende tidning Setit. Där arbetade han även som journalist. Dawit greps i sitt hem och fängslades utan rättegång 2001 och ses som en förrädare av den eritreanska regeringen. Amnesty International ser honom som en samvetsfånge och har begärt att han omedelbart och villkorslöst friges.

Krafterna som styr hans öde
Det är många som frågar sig vad som görs för hans frisläppande och vad som egentligen händer bakom kulisserna. Med den frågeställningen som utgångspunkt har Martin lyckats ta sin in i det hemlighetsfulla Eritrea och därefter träffat männen som har nyckeln till Dawits Isaaks cell. Han har träffat Dawits cellkamrat, hans familj i Göteborg och de kollegor som med Dawit bedrev den oberoende journalistik som fick honom fängslad. Boken ger en tydlig bild av Dawit Isaak men också av de krafter som styr hans öde. Ett öde som Martin Schibbye berättar mer om när han besöker Luleå under Bok & Bild lördag den 26 oktober.

Dawit Isaak – det här har hänt
1964 Föddes den 27 oktober i Eritrea
1985 Flydde till Sverige och blev svensk medborgare
1992 Flyttade tillbaka till Eritrea efter krigets slut
1997 Startar Eritreas första oberoende tidning Setit
2001 Fängslas utan rättegång
2005 Frisläpps för att dagen efter tillfångatas igen
2013 Sista livstecknet när en före detta fängelsepolis bekräftade för en tidning att Dawit levde

Köp biljetter till Bok & Bild i Kulturens hus biljettkassa eller på www.kulturenshus.com