Jussi vill fira dubbelt i helgen / Kiruna IF – KIF Herr

I dag är det Finlands självständighetsdag. På söndag väntar Kalix.

Fem mål på 16 matcher.

Jussi Pelto-Arvo vill mer.

– Jag förväntar mig mer av mig själv och det ska KIF-fansen också göra. Mitt bästa spel kommer, det gäller bara att vara ödmjuk och jobba hårt varje dag, säger forwarden.

På söndag väntar Kalix.

Men först ska den Finland självständighetsdagen firas.

 

Han värvades i somras för att leda KIF offensivt. Den 25 år gamla finländaren har fina meriter från finska Mestisligan, med bland annat 38 gjorda mål. Så många KIF-fans jublade nog lite extra när de läste om nyförvärvet.

 

 

Läs mer: Meriterad finsk forward till KIF 

 

Och visst har Jussi Pelto-Arvo levererat mål.

Men inte så många som han själv hade hoppats på.

– Jag tycker att mitt spel har varit ganska bra men det finns vissa saker som jag måste göra bättre. Vår lina har haft så många chanser som vi borde ha gjort mål på, bland annat i powerplay men vi har inte tagit chanserna, säger han.

 

Läs mer inför matchen mot Kalix:

Kämpens uppmaning till KIF-fansen 

Läs mer: Låt oss vara där för vårt Kiruna IF 

 

Möjligen är det så att hans form är på uppåtgående. Förra helgen gjorde Jussi Pelto-Arvo mål både mot Vännäs och mot Teg. Det gav så klart en boost för självförtroendet.

– Det var kul att göra några mål i helgen. Det är en bra sak inför de avslutande två matcherna i serien. Jag tycker helt klart att mitt spel går åt rätt håll, säger han.

 

Som så många andra spelare som kommer utifrån, norrut till Kiruna trivs Jussi Pelto-Arvo riktigt bra. De regniga vintrarna i södra Finland är ett minne blott. Snön har legat vit och inbäddande länge redan i Kiruna.

Även han vittnar om en skön laganda i Kiruna IF.

– Vi har en riktigt bra atmosfär i laget. Alla känner att de kan vara sig själva, den personen man vill vara. Alla är väldigt lojala och ärliga mot varandra. Om man funderar över något kan man prata om det eftersom det är högt till tak, vilket är en jättebra sak. Det är så här det ska vara i ett omklädningsrum.

Och att han åter igen delar lag med sin gamla radarkompis Olli Aleksi Pietilä är så klart ett plus också.

Duon kamperade ihop i Roki i Mestis för ett par säsonger sedan och har spelat i samma kedja i KIF hela säsongen.

– Det är väldigt roligt att ha honom här. Vi pratar mycket med varandra om hur vi vill spela och vi ser på ishockey på samma sätt.

Har ni hittat samma kemi som ni hade i Roki då ni båda gjorde mycket poäng?

– Ishockeyn är lite annorlunda här i Sverige. Efter de första matcherna började vi nog fundera lite för mycket på hur vi skulle spela men jag tycker att vi har hittat kemin igen även om vi inte har gjort så många mål som vi hade hoppats på. Men det kommer.

 

Förhoppningsvis kan duon leverera på söndag när Kalix väntar i Slaget om Allettan. Jussi Pelto-Arvo känns trygg när han pratar om vad som väntar.

– Det är en stor match men vi kan inte börja tänka på det. Vi måste fokusera inför den som vi har gjort inför alla matcher. Vi har varit väldigt starka hemma och jag tror på det här laget, vi kommer att vinna den här matchen. Om vi gör som vi ska göra på hemmaplan och spela på den nivån som vi ska kommer det att bli en trevlig kväll.

Och precis som Johan Kruukka gjorde tidigare i veckan uppmanar finländaren folket i Kiruna att komma till Lombia på söndag.

– Förhoppningsvis kommer det mycket folk och tittar. Vi får mer energi av att se fulla läktare, säger han.

 

I dag fredagen 6 december passar vi på att gratta våra finska systrar och bröder på Finlands självständighetsdag.

Det var på den här dagen 1917 som Finland blev självständigt från Ryssland.

Det är en väldigt viktig dag för alla finländare. Gudstjänster, militärparad, konserter, studentkårens fantåg till Hjältegravarna och presidentens mottagning på slottet är några återkommande traditioner just den här dagen.

De flesta finländarna sitter klistrade framför TV-apparaterna för att se presidentens mottagning på slottet där ett par tusen inbjudna gäster kommer årligen.

KIF-finländarna vet med andra ord vad de kommer att göra ikväll.

– Ja, vi kommer att fira dagen hemma i huset. Laga lite god mat, vara tillsammans och titta på mottagningen på slottet på TV, säger Jussi Pelto-Arvo, som dessutom har flickvännen Sanny på besök i Kiruna just nu.

Så i dagsäger vi grattis till Finland.

På söndag hoppas vi kunna säga grattis igen till Jussi Pelto-Arvo och alla andra KIF-spelare.

 

Mattias Heikki

Gillar du Mattias Heikkis texter på hemsidan?

Visa det genom att swisha en liten slant till KIF.

123 601 38 41

Författare:

Detta inlägg finns i sin helhet på Nyheter från Kiruna IF – KIF Herr // Svenskalag.se hemsida.

Källa: Kiruna IF Herr, Kiruna