Igår var det andra advent och julen står på glänt. Det vackraste och bästa jag v…

Igår var det andra advent och julen står på glänt. Det vackraste och bästa jag vet med julen är att få uppleva den genom mina barns ögon. Julen är aldrig så speciell som för ett barn. Full av förväntan och förhoppningar. Presenter under granen, julpynt, en tid att spendera med nära och kära.

Tyvärr är inte det verkligheten för alla barn. Jag har tyvärr fått se julen ur ett annat perspektiv då jag har varit i tjänst under den inte alltid så skimrande högtiden. Inte sällan har alkohol då varit inblandat. Julmat som kastats, skärvor och krossat porslin överallt. Pappa har däckat i sovrummet och mamma är ledsen. Vem tröstar barnen? I den stora garderoben i bostaden sitter de, det äldre syskonet säger att lillebror inte hört något för hon håller för lillebrors öron när föräldrarna skriker som högst, när det smäller i väggar och mamma gråter. Vem håller för storasysters öron för att skydda mot skrik, smällar och gråt? Med låg röst berättar storasyster att pappa sparkat sönder julklapparna, kastat julmaten i golvet och det verkar inte som att tomten kommer alls i år. Julens magi verkar fruktansvärt långt borta.

Det ser inte ut så här i alla familjer där det förekommer alkohol under julen, tack och lov. Men många barn upplever det som otäckt när deras föräldrar eller andra vuxna är påverkade av alkohol; deras röster låter annorlunda, de skrattar högre, beter sig inte som de brukar. Det förutsägbara och trygga suddas ut. Det finns barn som det knyter sig i magen för när de hör ljudet av en öl som öppnas eller ser en vindunk plockas fram.

Prioritera inte alkoholen före barnen. Bland allt annat vi ger våra barn under julen tänker jag att vi väl i det också kan inkludera trygga, alkoholfria miljöer med närvarande vuxna. En bra måttstock för oss som är förälder är att inte dricka mer än vad du skulle vilja att en barnvakt gör när de har hand om dina barn. #polisennorralappland #polisenkiruna #vitjul

Detta inlägg finns i sin helhet på Instagram-kontot emil.i.norralappland

Källa: Emil i norra Lappland, Kiruna