Snöfestivalen fyller 35 år

Kiruna Snöfestival firar 35 år! Foto: Kjell Törmä

Kiruna Snöfestival firar 35 år! Är det inte otroligt? Att vi som stad lyckats hålla den här festivalen levande i över tre årtionden. Det är något vi ska vara stolta över. Grundtanken för Kiruna Snöfestival är densamma idag som när det hela startade, med inspiration från japanska Sapporo, för 35 år sedan. Att manifestera kyla och snö som spännande reseanledningar samtidigt som Kirunaborna piggas upp med kultur och händelser mitt i vintermörkret.

Under det senaste året har jag fördjupat mig allt mer i snöfestivalens historia. Hur lokala aktörer från besöksnäring med Yngve Bergkvist och Dan Björk i spetsen, under 1980-talet pratade om att vi borde kunna marknadsföra Kirunas vinter och kyla eftersom alla hotell hade lediga rum i januari. Vad som har hänt därefter är en välkänd och fantastisk historia som starkt har bidragit till att skapa Kirunas moderna identitet. Men någonstans har allting börjat och vi är stolta över att Kiruna Snöfestival i ett tidigt skede spelade en roll i att lansera Kiruna som vinterstad.

Snöfestivalen har gått igenom en rad förändringar i upplägg genom åren. Men det bärande elementet i Snöfestivalen är och förblir Kiruna Internationella Snöskulpturtävling, som i initierade kretsar kallas ”SM i Snöskulptur”. ­Tävlingen lockar några av världens främsta snöskulptörer och i år har vi ett otroligt starkt startfält. I år finns det plats för hela sex lag från hela världen som kommer skapa varsitt konstverk mitt i centrala Kiruna. Nu när vi också har flyttat upp tävlingen till Ferrumparken blir det extra enkelt att följa konstnärernas utmanande arbete med att såga, skrapa och mejsla ut enastående former ur snön under hela veckan. Här syns ­sedan konstverken för både Kirunabor och turister under resten av vintern.

En festival ger ofta många goda effekter utöver att vi får ett kul avbrott i vardagen. Ett exempel är alla samarbetspartners och föreningar som under Snöfestivalen får möjlighet till marknadsföring av sina aktiviteter, och föreningarna kan också få in några ­kronor till sin kassa genom festivalarbetet. Totalt är det drygt tio föreningar som på olika sätt är engagerade i årets festival. Hatten av för det arbetet som vi inte kan vara utan för att kunna få till festivalen! En aktivitet som jag personligen ser fram emot extra mycket på årets festival är den nya satsningen Kiruna ­Snöskulpturutställning JR. Där unga  Kirunakonstnärer från ­Kulturskolan Kiruna kommer berika Kirunas stadskärna med ännu mer ­fantastisk snökonst.

Avslutningsvis vill jag återigen påpeka att vi på Tusen Toner (som arrangerat festivalen sedan 2012) inte hade kunnat göra det här ensamma. Utan hela ­festivalen är en kollektiv insats som involverar flertalet av våra fantastiska föreningar, kommunen och näringslivet.

Alex Olofsson
Festivalgeneral, Snöfestivalen

Så med dem orden hälsar jag er varmt välkomna på årets kallaste festival!

Er festivalgeneral Alex Olofsson