Norrlands-elever till final i Forsknings-SM

Alma Aggling och Sofie Öberg, Dragonskolan i Umeå.

Totalt tre elever från Kiruna och Umeå kvalificerade sig igår till final i Forsknings-SM, Utställningen Unga Forskare. Semifinalen, som hölls i Luleå, var en av landets åtta semifinaler inför den nationella finalen på Tekniska museet i Stockholm 31 mars-2 april.  

Forsknings-SM, Utställningen Unga Forskare, är Sveriges största tävling i naturvetenskap, teknik och matematik för gymnasieelever. På semifinalen i Luleå, som arrangerades i samarbete med Teknikens Hus och Luleå tekniska universitet, tävlade 23 elever med sina projektarbeten.
  – Det känns fantastiskt, jag kan fortfarande inte riktigt tro det, jag höll nästan på att -svimma. Men det har varit kul att få ställa ut och det är någonting jag kommer komma ihåg länge, säger Emil Björnström, Rymdgymnasiet i Kiruna, en av eleverna som vann en finalplats med sitt projekt ”A growing project”.
  – Det känns jättebra! Och det har varit väldigt roligt att få vara här. Det har varit en rolig dag med många roliga diskussioner med andra deltagare, och det är också skitskoj att få gå vidare och fortsätta presentera det vi har jobbat med, säger Alma Aggling och Sofie Öberg från Dragonskolan i Umeå, som vann en finalplats med sitt gemensamma projekt ”Gruvbrytningens påverkan på tungmetallers koncentration i ytvatten”.

Finalisterna kommer nu att få tävla mot Sveriges duktigaste gymnasieelever om stipendier och priser värda 500 000 kr. Bland annat kommer Sveriges Unga Forskningslandslag, Sveriges representanter till världens största vetenskapstävlingar utses.
  – De ungdomar som nu gått vidare till final tillhör några av landets skarpaste. Nu får de chans att mäta sig med elever från hela Sverige, och ta sitt intresse för vetenskap och forskning till nästa nivå. Vi önskar dem stort lycka till, säger Anna Hedlund, general-sekreterare på Unga Forskare.

Emil Björnström,­Rymdgymnasiet i Kiruna.

Finalistprojekt från semifinalen i Luleå

”A growing project”, Emil Björnström, Rymdgymnasiet i Kiruna

”Gruvbrytningens påverkan på tungmetallers koncentration i ytvatten”, Alma Aggling och Sofie Öberg, Dragonskolan i Umeå

Dessutom delades följande priser ut:

Bästa vattenprojekt: ”Gruvbrytningens påverkan på tungmetallers koncentration i ytvatten” Alma Aggling och Sofie Öberg, Dragonskolan i Umeå

Publikens pris: ”Nya resecentrumet i Luleå”, Edvin Johnsson, Luleå gymnasieskola

Om Forsknings-SM, Utställningen Unga Forskare
Utställningen Unga Forskare har arrangerats sedan 1963 och är Sveriges största tävling för gymnasister inom naturvetenskap, teknik och matematik. Varje år tävlar hundratals elever i en digital uttagning samt i semifinaler runt om i Sverige. Finalen hålls på Tekniska museet i Stockholm den 31 mars-2 april 2020. Ett stort antal skolklasser besöker Utställningen varje år för att inspireras, få kunskaper och egna projektidéer. Deltagarna tävlar om priser till ett värde av över en halv miljon kronor, bland annat utses Sveriges Unga Forskningslandslag, Sveriges representanter i världens största vetenskapstävlingar för unga. Utställningen Unga Forskare drivs av den ideella organisationen Unga Forskare som arbetar för att utveckla ungas intresse för naturvetenskap, teknik och matematik. www.ungaforskare.se/utstallningen

Om Unga Forskare
Unga Forskare är Sveriges största ideella ungdomsorganisation med syfte att ge unga mellan 6 och 25 år förutsättningar att utveckla sitt intresse för naturvetenskap, teknik och matematik. Förbundet, som grundades 1977, består av 42 medlemsföreningar som organiserar 4 700 medlemmar. Unga Forskare driver ett stort antal nationella verksamheter som samlar, belyser och uppmuntrar unga i Sverige med intresse för forskning och utforskning inom naturvetenskap, teknik och matematik. www.ungaforskare.se

Källa: Unga Forskare