Vi har inga planer på att ställa in sommarens festival

 

FESTIVAL. Festivalgeneral Alex Olofsson. Foto Gregor Kallina, Johan Ylitalo Bildmontage: Kirunafestivalen

Vi befinner oss i en unik tid. Coronaviruset har tvingat stora delar av samhället att stanna av helt och hållet. Men vi på Kirunafestivalen har inget val. För oss är det bara att fortsätta köra.

Det har varit en orolig vår i vår lilla stad. Först gick taket på Tarfalahallen sönder och kort där på anlände Coronapaniken till Kiruna som ett expresslok. Regeringens beslut om det tillfälliga mötesförbudet för några veckor sedan kom som en kalldusch för hela event- och kultursverige. Sedan förbudet har det dagligen varit oroligs besökare (främst ungdomar) som kontaktat Kirunafestivalen och frågar hur vi tänker. Om vi planerar att ställa in sommarens absoluta höjdpunkt, om vi tänker byta datum eller om vi tänker köra som vanligt.

För oss på Kirunafestivalen är det inte ett alternativ att lägga ner arbetet i det här skedet. I all vår kommunikation har vi gjort det yttersta för att tydliggöra att det inte finns några som helst planer på att ställa in sommarens festival. I det här läget är det ingen av oss som vet hur det kommer se ut om en månad eller tre, så allt vi gör är med reservation för att det är länge kvar till sista helgen i juni och mycket kan hända fram till dess. Det är viktigt att poängtera att säkerheten för er besökare, personal och artister alltid kommer vara vår främsta prioritet. Vi kommer därför ha is i magen och följa utvecklingen noga. Vi har en fantastisk festivalstab som kan det mesta när det kommer till att hålla i arrangemang, men sia om framtiden det kan inte ens vi. Skulle vi bli tvingande att ställa in sommarens festival kommer alla som köpt biljett såklart få möjlighet att återlösa dessa. Under tiden fortsätter vi planera sommarens festival samtidigt som vi har den rådande situationen ständigt i bakhuvudet och följer utvecklingen (och riktlinjerna från berörda myndigheter) noga.

I sommar blir det förhoppningsvis det 21: a året i rad som vi Kirunabor får chansen att umgås, dansa, åka karuseller, lyssna musik, ta med barnen på massa roliga aktiviteter, träffa gamla (och nya) bekanta och njuta av sommaren tillsammans. Innan vi lämnar Kiruna och åker på semester eller till stugan. I över 20 år (!) har vi alltså kunnat arrangera den här gigantiska folkfesten, utan några avbrott. Kirunafestivalen arrangeras helt av ideella krafter och vi har världens bästa samarbetspartners. De är aktörer som tror på ett levande Kiruna och förstår att Kirunafestivalen är viktigt för vår stad. Utan deras stöd hade inte Kirunafestivalen varit möjlig. Så enkelt är det. Men vi behöver fler aktörer som är redo att satsa på Kiruna om vi ska hålla stan levande.

Vill en försöka hitta något positivt i den här tiden av isolering och orolighet så kan vi konstatera två saker: Tiden går fort och snart är det sommar. Kirunabor är inte menade att sitta instängda och isolerade. Särskilt inte under soliga vårdagar som dessa. När allt det här är över kommer vi (mer än någonsin) behöva en rolig festivalhelg tillsammans för att skaka av oss den här tråkiga och obehagliga våren.

Så sitt ner i båten allihopa, tvätta händerna, stanna hemma om ni är sjuka och ta hand om varandra. Snart är det sommar och dags för Kirunafestival!

 

Er festivalgeneral

Alex Olofsson

Jag blir glad av

– Alla fantastiska artistbokningar som vi lyckats med att få till sommarens festival

– Alla företagare i Kiruna som ser värdet i att hålla festivalen levande.