LKAB köper presentkort för Kirunas lokala handel – “Det är en jätteinsats” 

Det blir en “snabbinjektion” till handeln i Kiruna med kortare giltighetstid på LKAB:s presentkort.

LKAB har gjort klart med att man köper 2500 Club Kiruna-presentkort. Korten har en förkortad giltighetstid fram till 21 juni och delas ut till LKAB-anställda i Kiruna för att ge omedelbart stöd till det lokala näringslivet i Kiruna.

Coronatider innebär också svårigheter för den lokala handeln. Många företag riskerar allvarliga ekonomiska konsekvenser på kort och lång sikt. Flertalet lokala initiativ har startats och solidaritet visas på olika håll.

Nu beslutar LKAB att dra ett stort strå till stacken för att stödja den lokala handeln i Kiruna. Gruvbolagets anställda får presentkort som kan nyttjas i Kirunas lokala butiker, restauranger eller besöksnäring fram till den 21 juni. Eftersom handelns behov av stöd är allra störst just nu, förkortats giltighetstiden för presentkorten avsevärt.

– Handeln behöver allas vårt stöd nu så vi hoppas att våra anställda inte ska dröja för länge och att vi tillsammans på detta sätt kan bidra till att hjälpa inte minst småföretag och den lokala handeln i Kiruna under en väldigt svår period, säger Niklas Johansson, kommunikationsdirektör på LKAB.

“En jätteinsats”

I dessa tider behövs snabba åtgärder. Under påskhelgen har 2500 begagnade presentkort från Club Kiruna återanvänts och laddats med 450 kronor. Det var inte svårt för LKAB att nu välja detta alternativ.

– Det kändes som en bra lösning här i Kiruna gentemot våra anställda att tillsammans kunna bidra till att pengar snabbt pumpas in i det lokala näringslivet, fortsätter Niklas Johansson.

Peder Gidlund, ansvarig på Kiruna Annonsblad, har varit med och tagit fram Club Kiruna som nu funnits i över fem år. Han tycker att LKAB tar helt rätt beslut i ett kritiskt läge.

– Det är en jätteinsats. Jag är glad att LKAB ser värdet i vårt lokala näringsliv. Just nu testas vår solidaritet och handlingskraft, och det här initiativet ger stor och omedelbar effekt till våra lokala företag som är så viktiga, säger Peder Gidlund.

I normala fall kan Club Kiruna-presentkort endast lösas in i anslutna Club Kiruna-butiker men LKAB:s kort kommer att även att gälla hos andra affärsidkare såväl inom restaurang och besöksnäring, som bestämt sig för att ta emot dem. I matvarubutikerna ICA och Coop, bensinstationer, apotek och Systembolaget kommer det inte vara möjligt att använda korten. LKAB tar även hand om kommissionen (10%) som butikerna betalar vilket gör att butikerna får kvar hela summan.

– Det känns bra att LKAB går in och bidrar på ett konkret sätt som gynnar oss i den lokala handeln direkt, säger Keijo Lahdenperä som driver butiken Vildmarkshörnan.

Club Kiruna

Club Kiruna-systemet är framtaget för att värna om den lokala handeln. Under flera år har de varit en uppskattad present eller julklapp för många. Korten ger valfrihet och som bonus stöttar köp och användning av dem ett mer levande och välmående Kiruna.

VIKTIG INFO – LKAB:s presentkort (Club Kiruna)

LKAB:s presentkort ser ut som alla andra Club Kiruna-presentkort. På baksidan står det att de gäller två år men giltighetstiden är förkortad till två månader och sista dag att använda dem är 21 juni 2020. Användaren handlar för hela beloppet på en gång. Kortet går inte att byta mot kontanter.

En aktuell lista på butiker och affärsidkare där LKAB:s presentkort kan användas publiceras i Kiruna Annonsblad och på webbplatsen kiruna.gratistidning.com.