Helena går från gruvan till rymden

Helena Sjöholm blir ny kommunikationschef på rymdbasen Esrange utanför Kiruna. Foto: SSC.

Det händer mycket på Esrange just nu och rekryteringen av Helena Sjöholm som kommunikationschef är en av flera delar som vi gör för att förbereda oss när rymdbasen växer och nya verksamheter kommer in enligt Lennart Poromaa, Platschef Esrange. Hon blir kontaktperson på Esrange i Kiruna när det gäller nyheter och information om rymdbasen.

– Helena Sjöholms huvuduppgift är att kommunicera Esrange lokalt, regionalt och nationellt. Det inkluderar att informera våra viktigaste intressenter, medarbetare och framtida medarbetare samt media om verksamheten och våra framtida planer. Hon är stationerad på rymdbasen och är en del av ledningsgruppen här, säger Lennart Poromaa.

Helena Sjöholm som närmast kommer från gruvbolaget Kaunis Iron ser fram emot de nya utmaningarna på Esrange.

– Det känns otroligt spännande att få vara en del av teamet på Esrange och SSC, Swedish Space Corporation. Mycket är på gång, och det märks i hela verksamheten. På Esrange ser vi ödmjukt tillbaka på över 50 års erfarenhet inom civil rymdverksamhet och framemot framtiden som inom kort bland annat innebär testverksamhet, nya typer av raketer samt satelliter för morgondagens uppdrag, säger Helena Sjöholm.

Uppskjutning av Europas största sondraket, Maxus-9, från rymdbasen Esrange utanför Kiruna. Foto: SSC.

Nya arbetstillfällen

En annan nyhet är att några av rymdbasens internationella samarbetspartners, Isar Aerospace och Rocket Factory Augsburg, står i startgroparna för att rekrytera personal. Det rör sig om ca ett 20-tal nya arbetstillfällen i första läget.

Fakta:

Esrange, European Space and Sounding Rocket Range, är Sveriges enda rymdbas. Anläggningen ägs av Swedish Space Corporation, tidigare Rymdbolaget. Esrange är beläget 45 kilometer öster om Kiruna.