Succé LKAB:s Club Kiruna-presentkort – “Det är skräddarsytt för de lokala handlarna” 

Slutspurt – nu är det sista veckan att använda LKAB:s presentkort och vara en “Local Hero”.

LKAB köpte i påskas 2500 Club Kiruna-presentkort. Korten har en förkortad giltighetstid fram till 21 juni och delades ut till LKAB-anställda i Kiruna för att ge omedelbart stöd till det lokala näringslivet i Kiruna som påverkas av Coronapandemin. Initiativet har varit en succé både för de anställda men även för de lokala handlarna.

– Vi ser att många har använt presentkorten vilket är roligt men det bästa är att de använts i de riktigt lokala butikerna som verkar och brinner för Kiruna, menar Peder Gidlund ägare på Kiruna Annonsblad som står bakom Club Kiruna.

Coronatider innebär också svårigheter för den lokala handeln. Många företag riskerar allvarliga ekonomiska konsekvenser på kort och lång sikt. Flertalet lokala initiativ har startats och solidaritet visas på olika håll.

I dessa tider behövs snabba åtgärder. Under påskhelgen levererades 2500 presentkort från Club Kiruna som laddats med 450 kronor. Det var inte svårt för LKAB att nu välja detta alternativ.

– Det kändes som en bra lösning här i Kiruna gentemot våra anställda att tillsammans kunna bidra till att pengar snabbt pumpas in i det lokala näringslivet, sa Niklas Johansson, kommunikationsdirektör på LKAB inför starten av satsningen.

Skräddarsytt för de lokala handlarna

Peder Gidlund, ansvarig på Kiruna Annonsblad, har varit med och tagit fram Club Kiruna som nu funnits i över fem år. Han tycker att LKAB tog helt rätt beslut i ett kritiskt läge.

– Det är en jätteinsats. Jag är glad att LKAB ser värdet i vårt lokala näringsliv. Just nu testas vår solidaritet och handlingskraft, och det här initiativet har gett en stor och omedelbar effekt. Det är skräddarsytt för de lokala handlarna som är så viktiga, säger Peder Gidlund.

I normala fall kan Club Kiruna-presentkort endast lösas in i anslutna Club Kiruna-butiker men LKAB:s kort gäller även hos andra affärsidkare såväl inom restaurang och besöksnäring, som bestämt sig för att ta emot dem. LKAB tar även hand om kommissionen (10%) som butikerna betalar vilket gör att butikerna får kvar hela summan.

Den största fördelen är att man till skillnad från liknande generella presentkort som kan lösas in överallt styr inlösen till de “riktigt lokala butikerna” som i sin tur satsar och sponsrar den lokala idrotten och kulturen. På andra orter löser HM och andra större kedjor in merparten av presentkorten och användaren är såklart nöjda men effekten på den lokala handeln blir minimal.

– Det kändes bra att LKAB har gått in och bidragit på ett konkret sätt som gynnar oss i den lokala handeln direkt, säger Keijo Lahdenperä som driver butiken Vildmarkshörnan.

Club Kiruna

Club Kiruna-systemet är framtaget för att värna om den lokala handeln. Under flera år har de varit en uppskattad present eller julklapp för många. Korten ger valfrihet och som bonus stöttar köp och användning av dem ett mer levande och välmående Kiruna.

VIKTIG INFO – LKAB:s presentkort (Club Kiruna)

LKAB:s presentkort ser ut som alla andra Club Kiruna-presentkort. På baksidan står det att de gäller två år men giltighetstiden är förkortad till två månader och sista dag att använda dem är 21 juni 2020. Användaren handlar för hela beloppet på en gång. Kortet går inte att byta mot kontanter.

En aktuell lista på butiker och affärsidkare där LKAB:s presentkort kan användas publiceras i Kiruna Annonsblad och på webbplatsen kiruna.gratistidning.com.