Hyresgästerna evakueras akut – omfattande gruvsprickbildningar är orsaken

Fastigheten på Biblioteksgatan i centrala Kiruna har omfattande sprickbildning på grund av LKAB:s gruvbrytning.

Sprickbildningarna har och kommer påverka Kiruna C under den närmaste åren. Men takten verkar vara snabbare än man tidigare angett. Nu är det en stor fastighet på Biblioteksgatan i Kiruna som drabbats akut. Huset köptes av LKAB 2017 och nu töms byggnaden på hyresgäster eftersom sprickbildningen i fastigheten bedöms ha blivit för omfattande.

– Vi tar det säkra före det osäkra och avvecklar den här byggnaden tidigare än det var planerat, säger Siv Aidanpää Edlert, vd på LKAB Fastigheter i ett pressmeddelande.

Birgitta Olofsson och Linnea Hansson jobbar på ett företag butiksplanet och för dem kom beskedet som en total överraskning tisdag 1 juni .

– Vi hade ingen aning om det här. Det kom ett brev i brevlådan om att vi måste flytta, säger Birgitta Olofsson som driver ett företag på bottenplan till Svt Norrbotten.

LKAB överraskade

– Att det hade blivit så stor förändring att fastighetsexperterna som tittade på det sa till oss att det är dags att tömma det redan nu, det var överraskande, det här hade vi inte tänkt oss, säger Anders Lindberg, presschef i ett uttalande på sajten nsd.se.

Kiruna måste flyttas

Gruvbrytningen orsakar sprickor i marken, som nu äter sig allt närmare Kiruna centrum. Det är inget nytt, tidigare har delar av staden fått rivas. Länge har man vetat att staden byggts för nära gruvan. Men det som staden nu genomgår är mer genomgripande än tidigare flyttar.

Runt 2004 insåg bolaget att stora delar av centrum måste rivas.

Sedan dess har det som LKAB kallar stadsomvandlingen pågått. Några gamla kulturbyggnader flyttas i sin helhet till nya platser, men de flesta hus köps upp av bolaget och rivs. Nya hus byggs cirka tre kilometer från det gamla centrum.

Källa: LKAB, Svt Norrbotten, Nsd.se