Nya stora skakningar i Kiruna – ett år efter det historiska jätteskalvet 

Centrala Kiruna har omfattande sprickbildningar på grund av LKAB:s gruvbrytning.

Drygt ett år efter det historiska gruvskalvet skakades Kiruna rejält igen. Den 14 juni rapporterade LKAB in en ny seismisk händelse med en magnitud på 1,6. Reaktionerna på de ökade skalven och akutevakueringen på Biblioteksgatan syns inte minst på sociala medier och vittnar om en oro för gruvbrytningens ökade konsekvenser. 

Den 14 juni skakade det till rejält i Kiruna. Klockan 18.59 inträffade en seismisk händelse i malmkroppen i block 34. Magnituden mättes upp till 1,6, rapporterar LKAB. Den senaste seismiska aktiviteten väcker i samband med den akuta evakueringen av Provtagaren 20 på Biblioteksgatan oro för gruvbrytningens ökade påverkan. På sociala medier delade många Kirunabor med sig av sina upplevelser av skakningarna. Här ett ett axplock av kommentarer under ett inlägg i Facebookgruppen Kiruna: 

“Nu rasar hela skiten!”

“Ja ruskigt, kåken skakade…”

“Fy vad obehagligt…”

“Ryckte till i sängen på kaserngatan”

“Kändes på planerna”

Ett år sedan det historiska skalvet: 

Det är drygt ett år sedan det historiskt största gruvskalvet i Sverige någonsin skakade om Kiruna med en magnitud på 4,2. Lyckligtvis befann sig bara 13 personer under jord vid tiden för skalvet, och ingen person skadades. Elektrikern Jonny Kumpula var i gruvan under händelsen: 

– Jag trillade ned från soffan. Det lät som en bomb exploderade, eller som ett åskväder. Det kom ned tavlor från väggarna och dammet yrde. Jag och kollegan tittade på varandra och sade “nu sticker vi”, och så tog vi gruvhjälmarna och åkte, sa Kumpula till Sveriges Radio. 

– Vi har krävt att LKAB ska redovisa hur gruvskalv kommer att utvecklas i framtiden, sa David Berggård, expert vid länsstyrelsens miljöenhet, till NSD i samband med förra årets skalv. Berggård sa också att liknande stora skalv kan bli allt vanligare i framtiden. 

Gruvorterna drabbades av det historiska skalvet. Fotograf: Fredric Alm / Alm & ME.

Men LKAB menar att de efter skalvet har arbetat för att trygga säkerheten inför fortsatt brytning: 

– Bergspänningarna ökar mot djupet men vi kommer aldrig acceptera händelser av den här storleken och så här stora konsekvenser. Vi gör redan mycket för trygga och säkra arbetsplatser men vi behöver göra ännu mer för en säker och effektiv gruva mot djupet, säger Nils Stenberg, gruvchef på LKAB i Kiruna i ett uttalande på bolagets hemsida. 

Ett år efter skalvet ligger fortfarande produktionen kvar på 80% av kapaciteten. Enligt LKAB kommer det se ut så fram tills att tills dess att brytningen av produktionsområde 22 drar igång igen. 

Källa: Nsd.se, LKAB, SVT Nyheter