EN KVÄLL – TVÅ världspremiärer

Från dansföreställningen Impuro. Foto: Mikael Karlin.

Gränsöverskridande dansföreställning under Dans i Nords paraply tar form i Kiruna. En kväll, Två världspremiärer – Nya Aurora Konsert och Kongress möjliggör nationell samproduktion!

“Kan det icke autentiska, orena och oäkta också vara äkta?”  

Den frågan ställer sig flamencodansaren och koreografen Sofia Castro, som beslutsamt axlat rollen som uppstickare och förnyare inom Flamencon.

I föreställningen IMPURO penetrerar hon innebörden av orden; autentisk, ren, och äkta till en omarbetning av flamencon på ett sätt som bara hon kan. Genom gränsöverskridande samarbeten, projektioner, elektronisk musik och fascinerande ljussättning bjuds publiken på ett originellt dansverk inom ett annars traditionellt dansfält.

Att världspremiären av IMPURO sker i just Kiruna är ingen slump. Under några veckor i augusti vistades Sofia Castro med sitt team i Kiruna för att arbeta med beställningsverket dans-kortfilmen INSIKTEN, samt med förberedelser inför den nya dansföreställningen IMPURO.

Flamencodansaren och koreografen Sofia Castro. Foto: Cato Lein.

Genom ett samarbete med Kiruna kommun och Norrbottens dansinstitution Dans i Nord möjliggjordes vistelsen, som nu mynnar ut i inte mindre än två världspremiärer under en kväll på nya Aurora Konsert och Kongress i Kiruna.

Kvällen inleds med Dans-kortfilmen INSIKTEN som skapades ur mötet mellan film, flamenco och elektronisk musik.  Under sin vistelse i Kiruna talade Sofia med invånare och besökte olika delar av staden i syfte att få förståelse för dess historia och den förändring som stadsomvandlingen innebär.

”Att våra historier någonstans hör ihop och att vi genom tålamod och inlyssnande kan spegla oss i varandra”, säger Sofia Castro.  EN stad som byggdes för sin järngruva och nu faller för densamma. Allt förflyttas och förnyas. Människans historia färdas vidare, är Insikter som Sofia inspirerades av i skapandet av dans-kortfilmen till Musik av Jacob Hellner, samt med foto och klipp av Fredrik Gille.

IMPURO är utvald att turnera genom Dansnät Sverige och är en samproduktion med Dans i Nord i samarbete med Kiruna Kommun och Kiruna Kulturskola.

“Det är med stor glädje vi ser fram emot att världspremiären sker i Kiruna och Norrbottenspubliken får ta del av den först av alla”, säger Sofia Castro

Källa: Dans i Nord

Faktaruta:

Plats: Kiruna, Aurora Konsert & Kongress
När: 24:e februari 2022 kl. 19:00 – cirka 20:20
Längd: cirka 80 minuter inklusive filmvisning och samtal
Köp dina biljetter: på Simple Signup
Dans i Nord är Norrbottens institution för danskonst www.dansinord.se

MEDVERKANDE IMPURO:

Idé, koreografi och dans: Sofia Castro
Medskapande dansare: Yared Cederlund, Mireia Pinol
Musik och musikproduktion: Jacob Hellner
Ljusdesign: William Wenner
Inspelad röst: Niño de Elche
Samproduktion: Dansnät Sverige och Dans i Nord
Med stöd av: Kulturrådet, Konstnärsnämnden och Kiruna kommun.
IMPURO Turnerar genom turnénätverket Dansnät Sverige