Kiruna Annonsblad <3 Kirunafestivalen = SANT

Kirunabandet “Aldrig i livet” med frontfiguren Kjell-Peder Johansson uppträder på Kirunafestivalen 2003 (Cityscenen – med kiruna.cc banderoll). Första festivalgeneralen Mats Dahlberg på gitarr till höger.

I år tackar Kirunafestivalen av nuvarande centrum. Därför tycker vi det passar att berätta om en långvarig kärlekshistoria – som grundats i intresset för Kirunas bästa. Kirunafestivalens historia har genomsyrats av samarbete mellan lokala aktörer, som föreningar och företag. Under åren har många gått samman på orten för att skapa en så bra upplevelse för Kirunaborna som möjligt.

Ett av huvudsyftena med festivalen varit att få människor att stanna kvar i staden och skapa en livligare tillvaro sommartid, något som verkligen lyckats. När ett sådant här stort evenemang kommer till en ort lever hela centrum upp, och stärker den lokala handeln. 

Därför har det genom åren varit självklart för Kiruna Annonsblad att vara trogen mediapartner till Kirunafestivalen. Kiruna Annonsblad <3 Kirunafestivalen = sant. 

– Att den blev så ofantligt stor och populär när den startade 2000 var det kanske inte alla som trodde. Det har varit många fantastiska år tack vare arrangörer och alla lokala aktörer som jobbat hårt, och vi är glada i vi fått vara med på ett hörn och bidra med marknadsföringen av Kirunafestivalen, säger Peder Gidlund, ansvarig utgivare på Annonsbladet. 

Ett fruktbart samarbete

Genom sitt samarbete med tidigare arrangörer och nuvarande arrangör Tusen Toner har Annonsbladet i stort sett varje år (förutom 2015 till 2016 då Norrköpingsägda och nu nedlagda Kirunabladet försökte konkurrera ut Annonsbladet genom att bland annat bli mediapartner till festivalen. reds. anmärkning) marknadsfört festivalen. Det har ofta startat så tidigt som i december med annonser om julklappstips om förköpsbiljetter till månaderna innan övergå till texter om artisläpp, till strax in på festivalhelgen med en stor bilaga (den du nu bläddrar i). 

– Samarbetet har fungerat mycket bra. Och om vi ser tillbaka på de senaste åren vill vi berömma Tusen Toners professionalism och förståelse för Kirunabornas behov av information om eventet, säger Peder Gidlund.

Vikten av information och genomslag

I tider av sociala medier är det paradoxalt nog extremt svårt att nå ut i bruset på grund av att nätet ständigt bombarderas av innehåll. Eftersom Annonsbladet är, och under många år varit Kirunas mest lästa tidning ger den störst chans för festivalarrangörerna- och annonsörerna att nå igenom med sin information. Ett tidigt uppskattat inslag var Annonsbladets festivalkarta, som Jan-Erik Stålnacke (“Banne”) tog fram över området. 

– Jag ville skapa en handritad känsla, med ett perspektiv uppifrån i 3D. Jag tror det blev uppskattat eftersom den gjorde det enklare att bilda en uppfattning om hur stort området egentligen var. Kirunafestivalen har absolut en av världens bästa platser att anordna en sådan här folkfest mitt i centrum och med den vidunderliga utsikten över gruvan och Kebnekaisemassivet som grädde på moset, säger “Banne”. 

Jan-Erik “Banne” Stålnacke var pappa till den uppskattade översiktsbilden av festivalområdet.

Vimmel-minnen: 

Ett annat uppskattat inslag var vimmelbilderna från Festivalen på sajten Kiruna CC. I sociala mediers linda då tech-jättarna ännu inte slagit igenom blev den lokala sajten som Annonsbladet var med och drev väldigt populär. Som mest hade den över 10 000 medlemmar, och det absolut mest uppskattade var Annonsbladets vimmelbilder från festivalhelgerna. Bilderna laddas direkt upp under festivalnätterna och Kirunaborna klickade genast in för att titta på dem. Åke Tapani var Annonsbladets vimmelfotograf under den tiden. Han berättar om fenomenet: 

– Det roligaste med fota mitt i festivalvimlet var att träffa alla glada och positiva Kirunabor. Intresset var enormt. Jag kommer ihåg en natt då vi la upp bilder klockan 03.00, morgonen efter hade bilderna redan över tusen visningar. Ett annat roligt minne är när vi hade dragning av vinnarna för vår Festivalshopping. Det var vid invigningen av festivalen på Cityscenen vid torsdag lunch och den besöktes av flera tusen personer – helt hysteriskt.

Peder Gidlund, ansvarig utgivare och Åke Tapani säljkonsult och vimmelfotograf på Kiruna Annonsblad/kiruna.cc från tidigt 2000-tal.

Även ansvarig utgivare Peder Gidlund har som många andra Kirunabor riktigt härliga festivalminnen. 

– Jag glömmer aldrig när Björn Petterson i Willy Clay Band första gången spelade upp en demo av låten “Satisfied Mind” från deras första platta. Det var under en fotbollscup i början av 2000-talet mellan korplag i Nordkalotten. Vi satt några avdankade fotbollslirare från Kiruna FF och diverse byalag på Grand Hotel i Narvik. När Björn drog igång mp3-spelaren och sedan frågade vad vi tyckte satt vi mållösa. Låten gick på repeat och vi kände direkt att det här var riktigt stort. Willy Clay har ju också i efterhand blivit lite av festivalens husband och samtidigt utvecklats enormt under alla år, så det känns fantastiskt att de även spelar sista året i centrum, avslutar Peder.