Kirunas nya talkshow är här: ”fantastiska personer i vårt närområde”

Ida-Maria Sarri och programledaren Bertil Bengtsson. Foto: Maja Fredriksson

Nu kastas Kirunaprofiler in i studion. Det nya programmet görs av kreativa ungdomar och lyfter personer och händelser i Kiruna med omnejd. 

Som del i ett projekt att stärka unga filmskapare i Tornedalen har Kirunaungdomar fått ta fram en lokal talkshow. Under sommaren har det lagts upp flera välproducerade klipp från studion på Tusen Toner. I programmet intervjuar dockan och programledaren Bertil Bengtsson olika Kirunaprofiler. 

Att göra en bra talkshow kräver mer än en skicklig programledare, och innebär mer arbete än vad många kanske tror – något ungdomarna fått känna på: 

– Vi har fått lära oss hur ett studioprogram är uppbyggt, med allt från ljud och ljus, bild och scenografi, till att stå framför och bakom kameran, berättar Ida-Maria Sarri, deltagare i projektet. 

Fler avsnitt efter sommaren
Efter sommaren släpper Inkastet flera nya avsnitt, men just nu går det att se program med bland annat Jimmy Johansson, arrangör Kiruna Pride, kommunalråd Gunnar Selberg och Gunilla Kangas från Kiruna Konstgille.

Ida-Maria berättar att de kastats in i projektet och kommit ut på andra sidan med mer kunskap, inspiration och nya vänskaper. 

– Det har varit väldigt roligt att lyfta alla dessa fantastiska personer från vårt närområde. Deras engagemang och entusiasm har verkligen inspirerat oss, säger Ida-Maria och fortsätter:

– Inkastet riktar sig till alla. Vi har bjudit in många olika gäster för att programmet ska vara brett, men den röda tråden är att tittarna får lära sig mer om personer i vårt närområde.

Länk till första avsnittet…

Meän Ääni:
Bakom Inkastet ligger Meän Ääni – unga filmskapare i Tornedalen. Meän Ääni är ett arvfondsprojekt om kortfilm, arrangörskap och identitet. 

Källa: Meän Ääni Kiruna