600 meter över marken: ny dokumentär om Lapporten på lina

Dokumentären innehåller många vackra bilder över Abiskos fjällvärld. Foto: Redaktionen.

En ny dokumentär med svindlande bilder från Lapporten finns nu på Svt Play. Dokumentären handlar om de fyra personer som tillsammans tog världsrekordet i highlining genom att gå på lina mellan de två topparna i juli 2021.

Svt Play släppte nyligen den nya dokumentären Lapporten på lina, om våghalsarna som gick på lina 600 upp meter upp i luften mellan Lapportens två toppar. 

Först att gå över den 2130 meter långa linan var tysken Quirin Herterich.

– Det hade aldrig gjorts förut. Eftersom ingen kunde berätta för oss hur vi skulle göra fick vi förlita oss på våra tidigare erfarenheter och anpassa riggningen efter bergets förutsättningar, berättar han i dokumentären. 

Tog hjälp av fisketråd och drönare:
Det var inte en obruten, 2130 meter lång lina som gruppen fäste mellan topparna, utan flera 50- och 100meterssektioner som de kopplade samman. Ursprungsplanen var att använda sig av en helikopter, men det gick inte eftersom helikoptern saknade tillstånd för en sådan flygning. Istället blev de tvungna att hitta en kreativ lösning. De fick först fästa två rep på topparna, och sedan med hjälp av drönare flyga ner en fiskelina i mitten av dalen för kunna dra ner repen och koppla ihop dem. När repet var spänt mellan topparna kunde de dra över linan de senare skulle gå på.

– Att gå på en 2000 meter lina är enormt ansträngande oavsett var du är, men här är du också extremt högt upp i luften, säger Herterich i dokumentären. 

Nytt världsrekord i maj
Den enorma prestationen till trots fick Herterich och gruppen i maj i år se sig besegrade av fransmannen Nathan Paulin. Paulin plockade hem det nya världsrekordet då han gick på lina 2,2 kilometer över Mont Saint-Michel i Frankrike.

Dokumentären är producerad under 2022 och publicerades nyligen på Svt Play. 

Källa: Svt