Norrbottens äldsta fotbollskola firar 40 år

Föreningen hoppas på 150 deltagare till 40-årsjubileet. Foto: Junosuando IK

Möt föreningen bakom “Norrbottens äldsta fotbollsskola” som efter pandemin jobbar hårt för att föra traditionen vidare och återetablera en stark hemvändarvecka i Junis.

För många barn och ungdomar innehåller sommaren ett löfte om lek och spring. Snabba barfota steg på gräs och grus, sol och bad. Den rymmer också möjligheter till aktivitet.

En aktör som brunnit för ungdomars möjligheter till aktivitet, idrott och gemenskap är Junosuando IK. Den anrika föreningen har haft- både herr- och damlag samt ungdoms- och barnlag, men satsar i dagsläget mest på sin fotbollsskola – ett återkommande inslag under sommaren sedan tidigt 80-tal.

Och nu, efter två års väntan på grund av pandemin är Junosuando IK i full gång att sätta de sista detaljerna på plats inför fotbollskolans 40-årsjubileum.

För att “fira norrbottens äldsta fotbollskola” blir vecka 28 fullspäckad med fotboll och andra roliga aktiviteter. Mellan den 11 och 15 juli har barn födda mellan 2006 och 2016 möjlighet att delta.

– Vi siktar på 150 deltagare som kommer att få en fantastisk vecka med mycket fotboll men även metartävling en kväll samt att vi även kör biokvällar och en avsluting för alla anmälda på Husets bar och bistro, säger ordförande Gunnar Smedqvist 

Hemvändarvecka:
Att ordna en lyckad fotbollskola kräver mycket planering och arbete, men föreningen drivs av ambitionen att värna om ungdomars möjligheter att utöva idrott och att cementera en tradition som bidrar Junosuandos utveckling.

Sekreterare och huvudansvarig för planeringen Hanne Smedqvist hoppas på en rejäl folkfest.

– Vi i föreningen och andra runt omkring försöker att återinföra begreppet “hemvändarvecka” – att bygden verkligen lever upp under dessa dagar. Vi hoppas också att de lokala barnen och ungdomarna ska vilja hålla på med fotboll och i framtiden vilja driva fotbollsskolan vidare så att vi förhoppningsvis även kan fira 50 och 60 år, säger Hanne.

Hon understryker vikten av att föräldrar och andra lokala aktörer ställer upp: 

– Vi hoppas att Karlavallen fylls med med barn, ungdomar och vuxna under hela veckan. Det behövs föräldrar och andra engagerade som exempelvis hjälper i köket och som ledare så att jubileet blir så bra som möjligt. 

Källa: Junosuando IK: