Lainios hembygdsdagar lockade många besökare

Gilletgänget – Vaimon Voima/Kvinnokraft (Marianne Jakobsson, Else-maj Elenius, Karin Mukka, Ines Fagerbo). Foto: Privat.

Hembygdsdagarna i Lainio som traditionsenligt infaller tredje helgen i juli har alltid varit ett välbesökt evenemang och årets omtag efter pandemin var inget undantag.

På Marttigården fanns hembakt fika och barnaktiviteter i dagarna tre. På flera platser i byn ställde konstnärer och hantverkare ut sina alster. Handarbeten, konstverk och försäljning av hembakt fanns i gårdar och uthus.

Marttigården hembygdsgård i Lainio.

På Utmaningen bjöds det på PocketOperan ”Här är det jag som stämmer” med GlesbygdsDivan på fredag kväll. Evenemanget hade fri entré men besökare som ville kunde lämna ett bidrag till den pågående renoveringen av byns samlingslokal Utmaningen, över femtio personer såg föreställningen.

På lördagen anordnades Kvarndag i den restaurerade skvaltkvarnen vid Faulusangi-joki, där det bjöds på underhållning, allsång, hembakt tunnbröd och bulla samt korngröt tillagad av nymald korn. Ett 60-tal besökare vandrade över äng och genom skog längs den utmärkta stigen som leder fram till kvarnen.

Gilletgänget, ideella krafter och besökare hade även tur med vädret då solen sken och vinden blåste hela helgen, vilket gav en behaglig och nästintill myggfri dag i skvaltkvarnen. Nu kraftsamlar gillet för att växla upp till nästa års Hembygdsdagar tillsammans med byns andra föreningar, fina traditioner ska hållas vid liv.

Carina Henriksson och Roger Norén. Foto: Privat.
Sång/musik: GlesbygdsDivan Carina Henriksson och Roger Norén. Foto: Privat.

Videoklipp från kvarndagen. Dans av Karin Ylipää och Vilma Abnersson.