Nya katastroffilmen nära verkligheten: “stort mått av sanning i sig”

Filmteamet har varit på plats i Kiruna under sommaren. Collage med poster (SF Studios) för filmen Avgrunden.

Inspelningarna till den stora katastroffilmen Avgrunden är i full gång på Kirunas gator. Historien om den rasande staden är inspirerad av verkligheten, och de slående likheterna med Kirunas aktuella händelser med skalv orsakade av LKAB gör att fiction och verklighet är skrämmande nära varandra känner många Kirunabor.  

SF Studios nya satsning har beskrivits av Moviezine som Sveriges första riktigt stora katastroffilm. Handlingen är skrämmande mycket inspirerad av Kirunas aktuella situation. Huvudrollen Frigga (Tuva Novotny) är gruvans säkerhetschef som tillsammans med sin exmake Tage (Peter Franzén) fastnar i gruvan och upptäcker en stor spricka som leder mot centrum och hotar hela staden att rasa ihop. Karaktärerna i filmen tvingas kämpa mot klockan för att rädda sig själva innan marken rasar ner i gruvhålet.  

Regissören: “Stort mått av sanning i katastroftemat” 

Storfilmen har biopremiär den 15 september 2023, och inspelningarna är i full gång i Kiruna. Filmteamet har tagit helikopterbilder över staden och dess omgivningar, och Kirunaborna har kunnat se filmteamet bland annat i gamla centrum, på föreningsgatan och Hjalmar Lundbohmsskolan. Flera fastigheter i Kiruna C har som känt tvingats akutevakueras på grund av sprickbildningar, och Hjalmar Lundbohmsskolan har behövt omfattade förstärkningsarbete för att säkra konstruktionen från de risker som sprickorna medför. Den verkliga situationen i Kiruna har inspirerat regissören Richard Holm (känd för Johan Falck, Heder och Gåsmamman) i det kreativa arbetet. Till Moviezine säger han att det varit roligt att jobba fram filmens karaktärer, men att fantasin inte behövt skena iväg alltför långt för att skulptera fram handlingen: 

   – Sedan har ju filmens katastroftema ett stort mått av sanning i sig. Man flyttar ju en hel stad för att marken spricker runt omkring den på grund av gruvan. Som historieberättare behöver man ju bara ett ’tänk om’. 

Det är inte bara i filmen som det sker en kamp mot klockan. Det senaste stora gruvskalvet (fredag den 23 september) nådde magnituden 2,2 på LKAB:s egen skala och var en tydlig påminnelse om vilka krafter som gruvbrytningen släpper lös. Samtidigt har gruvjätten haft svårt att göra korrekta prognoser med ovan nämnda akutevakueringar av fastigheter som följd. Aktuellt nu är hur man snabbt kan lösa situationen med sprickbildningen i sjukhuset. 

Nagelbitare: 

Några andra kända namn i rollbesättningen är Angela Kovac (Kärlek och anarki), de lokala talangerna Åsa Simma och Tintin Poggats Sarri samt Young Royals-stjärnan Edvin Ryding. Det verkar som att filmen har alla ingredienser för att bli en riktig actionspäckad nagelbitare. 

   Samtidigt känner många Kirunaborna stora likheter med av katastrof-temat. Nästa höst när biobesökare runtom i landet bänkar sig i biostolarna för att underhållas av fartfylld action – kommer Kirunaborna fortfarande vara kvar i verkligheten, som nu verkar dystert nära fiktionen.

Karl Anders Ramström från Landströms Kök och Bar visar att huset antingen höjt sig eller att trottoaren sjunkit mer än 15 centimeter. Han visar även håligheter i marken runt huset.