Home News Allmänt Gemensamma krafter fixade isen

Gemensamma krafter fixade isen

0
Gemensamma krafter fixade isen
Familjen Lahtinen är en av många familjer som har haft glädje av isen i vinter.

När de boende kring Rösvägens grusplan började känna att spolningen för isbanan dröjde väl länge kontaktade de Tekniska Verken för att kolla om det var på gång. Först då, en bit in i november 2016, fick de reda på att kommunen beslutat sig för att inte spola Rösvägens isbana denna vinter. Några av de boende startade då en insamling för att ändå försöka få till en fungerande isbana utan kommunens hjälp. Man delade ut flygblad till nästan alla hushåll i närheten av isbanan, och kring lucia hade det kommit in bidrag från drygt sjuttio hushåll och tillräckligt för att få till en grundspolning av isbanan. Just då slog en värmebölja till och försenade spolningen lite grann, men kring nyår låg isen äntligen lugnt på plats.

Ungefär två månader senare har många kunnat använda Rösvägens isbana, och den har precis fått den funktion som man önskat: att alla, såväl små barn som vuxna kan ta sig dit till fots eller med sparkar och kälkar, utan att behöva varken bil eller speciella öppettider för att ta sig ut på isen. Några av de boende har traktorer och hjälper till ideellt med plogning när det behövs, för efter kraftiga snöfall räcker inte en snöraka särskilt långt. Det har verkligen visat sig att många tycker att kommunen har tagit ett kraftigt felbeslut när det gäller att inte spola isbanan, och förhoppningen är att ett bättre beslut kommer tas inför nästa vinter. I skrivande stund vet man ännu inte hur det blir; Kiruna kommuns arbetsutskott har skickat det till Tekniska Verken för yttrande, så än är inget beslut taget.

Fortfarande finns förhoppningen att isbanan får leva en bra stund in i mars även om solen och värmen sakta kryper sig på mer och mer. Alla som på ett eller annat sätt hjälpt till med att få till isbanan i vinter ska ha ett stort tack, och de som hjälpt till att ploga med traktor förtjänar ett extra tack från alla skridskoåkare. Även de som tagit sig tid att för hand ploga upp lite åkbar yta när det precis har snöat är såklart också värda en stor tummen upp!

Isbanans alla skridskoåkare, bidragsgivare och alla som vill se en isbana nästa vinter inbjuds härmed till en gemensam skridskotur och vintrig picknick måndagen den 6 mars vid 18.30; man kan ta med sig lite fika och få umgås en stund både på och vid sidan av isen. Vid eventuell snöstorm kan extra vantar och en extra termos behövas. Varmt och kallt välkomna!

Text och foto: Thomas Lahtinen