Sköldpaddor

0
Sköldpaddor

Den lilla sköldpaddsungen har bråttom och vill inte alls vara i min handflata särskilt länge. Solen har börjat röra sig nedåt och instinktsfullt kämpar den sig mot ljuset och därefter snabbt ut i havet och starten på livet.

Jag och Moa, som tillsammans med hela min familj från Kiruna, befinner oss på ön Palawan i västra Filippinerna.

    Här får vi, på en paradisstrand som dessutom fungerar som ett sköldpaddsreservat, möjligheten att bevittna sköldpaddsungarnas första försök till ett liv. Både de som helt nyckläckta från sina ägg gräver sig upp ur sanden, och de lite mer mogna som försöker sig på steget hela vägen ned till vattnet.

    Tyvärr så överlever vanligtvis bara en liten mängd, antingen väntar rovdjuren på vägen dit, eller också under ytan.

    Men med hjälp av oss försvinner i alla fall den första faran ned mot vattenbrynet, och efter det så kan vi bara både hoppfullt men hjälplöst se de små liven ta sina första simtag ut till det öppna havet.

På senare år har jag mest berörts av höga, snöklädda bergstoppar, tågfönster-vyer längs karga järnvägar eller inhemska byar och dess traditioner.

   Men den här platsen, som ligger mitt ute i ingenting alls egentligen, är en sådan som får mig att haja till och inse varför jag fortfarande har ett litet begär att återkomma till jakten efter just något likt detta.

    Under mina resor genom åren har många, många fantastiska stränder och öar passerat, men detta saknar helt motstycke i kategorin.

Stranden som är en av fyra inne i en skyddad bukt breder ut sig vackert med tillhörande vajande palmer och kritvit sand.

    Bara ett fåtal bungalows existerar och från våran har vi ett tjugotal meter ned till stranden och ett stenkast ut i vattnet väntar en storslagen undervattensvärld med levande koraller, fullvuxna sköldpaddor och fiskar av alla de slag.

Dagarna går och består mestadels av lugna strandaktiviteter, kortspel eller en bok i hängmattan.

    Med hjälp av kanot eller simtag kan man på det smaragdgröna vattnet nå de tre andra kringliggande stränderna som ligger i bukten, eller om man är hurtig finns en utsiktsplats en bit upp i djungeln där landsskapen och havet tar upp hela synfältet.

    En ganska så skön och okomplicerad vardag helt enkelt.

/ Emil Björnström