Home News Natur & Fritid Tindra och Joachim vann Norges Mesterskapen – Vinter 2017 på Andöya

Tindra och Joachim vann Norges Mesterskapen – Vinter 2017 på Andöya

0
Tindra och Joachim vann Norges Mesterskapen – Vinter 2017 på Andöya
Glada vinnare på prisutdelningen - Jocke Almgren och Tindra.

Som första utländska ekipage någonsin lyckades Bretontiken Tindra ägd och förd av Joachim Almgren vinna NM-Vinter – 2017 i dess snart 30 åriga historia. Tävlingen gick under 3 dagar med kval, semifinal och final.

– Det är en dröm som gått i uppfyllelse och är enormt stort säger en lycklig Joachim Almgren som har sin egen lilla uppfödning under namnet Vakkuniva-Tarzans Kennel.

 

Prestigefylld tävling

NM-Vinter på Andöya brukar kallas för vinterns vackraste äventyr. Årets upplaga blev inget undantag med ett fantastiskt väder under hela helgen.

NM-Vinter 2017 hade i år lockat rekordmånga anmälningar av Nordens bästa stående fågelhundar. Drygt 260 anmälda till de 200 platser som fanns tillgängliga kom in. För att få starta på NM-Vinter måste hundarna vara kvalificerade till att starta i Vinnarklass och tagit minst ett 1:a pris i öppen klass och den senaste premieringen får inte vara äldre än högst två år.

NM-Vinter för stående fågelhundar på Andöya brukar kallas för Vinterns vackraste äventyr.
Det finns en anledning till detta – vyerna är enastående.

 

De 200 hundra hundar som fick komma till start var de hundar som hade den digraste meritlistan. Intresset för jaktprov med stående fågelhundar i Norge är enormt stort och 4-5 gånger större än i Sverige sett till antal starter på ett år.

200 hundar i kvalet under fredagen fördelades ut på 10 olika partier med 20 hundar/parti. Av dessa 200 hundar gick 6 hundar vidare från varje parti till semifinal, dvs totalt 60 hundar. I kvalet fick Tindra till ett fint fågelarbete utan resning och sökte utmärkt och fick 3:e pris Vinnarklass NM-kval och gick därmed vidare till semifinal. I semifinalen gallrades de 18 bästa hundarna ut av de 60 startande. Tindra hade inte fågel i något av hennes släpp under semifinalen men sökte så glimrande så att hon ändå lyckades ta sig vidare till finalen på sök, rangerad som 5:e hund efter de hundar som haft fågelarbeten.

 

Finalen

I finalen fanns nu bara de 18 bästa hundarna av 200 kvar. Finalen blev lång och tuff och gick i tre fulla 15 minutersrundor och var inte avgjord förrän vid 18.30-tiden på söndagskvällen.

Då hade hundar, domare och förare stått på skidor sedan klockan 08.00 på morgonen. Tindra sökte utmärkt i sina två första släpp, men utan att ha någon som helst fågel låg hon ändå högt rangerad tack vare sitt fina sök. För premiering krävs fågelarbete och efter två rundor så var det sex hundar som hade godkända fågelarbeten av skiftande kvalitet. I finalen kan upp till sex hundar premieras. Med två minuter kvar av släpptiden i sista rundan lyckades Tindra manövrera ut den Irländska setter som hon gick mot och hitta fågel först och ta stånd 400 meter ut i terrängen. När Joachim och domaren Arild Dahl närmade sig Tindra så flög ripan.

Tindra var helt lugn i flog och skott och gjorde sedan en fin utredning och en bra apport och fågelarbetet godkändes.

Eftersom Tindra i sitt sista släpp fick gå mot den Irländska Settern US Tixi som ledde hela finalen och slog den på fågel så gick Tindra förbi och upp överst på listan. Därefter blev det en timmes nervprirr eftersom det återstod sex hundar som hade sista släpp kvar, där två av dem hade chans att med ytterligare fågelarbeten hade möjlighet att passera Tindra i toppen. Det höll dock och gick vägen vilket betydde att Tindra och Jocke kunde bli historiska genom att vinna NM-Vinter 2017 som första utländska ekipage någonsin. Två gånger tidigare har det funnits Svensk representation på NM-finalens premielista, men ingen tidigare har vunnit NM-Vinter. Tony Johansson, med Englska Settern ”Killer” blev 3:a 2012 och Joachim blev premierad som 6:a i finalen med Tindras egen morfar Tarzan 2006.