Home Locals Kiruna Golf Golfbanan i Kiruna hamnar i kläm

Golfbanan i Kiruna hamnar i kläm

0
Golfbanan i Kiruna hamnar i kläm
När hela staden flyttas påverkas även Kiruna GK. //Foto: Peder Gidlund

Svensk Golf har i en artikel uppmärksammat problematiken i Kiruna och hanteringen av golfbanan som hamnat i kläm när E10:an dras om över flera golfhål, träningsområde och klubbhus. Kiruna Golfklubb har under flera år levt i en ovisshet om vad som kommer att hända och att flytta ett golfhål är inte samma sak som att flytta ett hus – det tar flera år att iordningsställa. 

LKAB:s gruvverksamhet i Kiruna utvidgas och expansionen tvingar hela staden till en flytt. Stadsförvandlingen är ett gigantiskt projekt och bland annat ska Europaväg 10 få en ny dragning. Kiruna GK ligger i dag i närheten av E10:an. När den nya vägen byggs kommer den att hamna mitt i niohålsbanan – fyra hål försvinner, precis som klubbhus och drivingrange.

Kiruna GK har haft ett samrådsmöte med Trafikverket och fått ytterligare ett datum. Arbetet med nya E10:an påbörjas i september 2018.

– Så det brinner i knutarna och vi väntar på besked från kommunen angående kompensation. Bygga nya hål tar lång tid och så ska vi ha ett klubbhus som fungerar. Det här måste ju starta redan nu om vi ska ha en spelbar bana till säsongen 2018, säger Pia Kyrö, ordförande i Kiruna GK, till Svenskgolf.se.

Drönarbild över Kiruna Golfbana som kommer att bli mycket centrumnära i det nya Kiruna.

Stora förseningar skapar osäkerhet

Redan 2012 tog Peter Chamberlain fram en skiss på hur en ny 18-hålsbana skulle kunna se ut utifrån den tidsplan som gällde då.
– Men den är helt utdaterad och går inte längre att genomföra eftersom nuvarande dragning av E10:an ser helt annorlunda ut, säger Pia Kyrö till SvenskGolf.se

De nya ersättningshålen kommer att uppföras i anslutning till Kirunas nya centrum.
– Då blir vi en av landets mest stadsnära golfbanor och ligger bara en drive från torget. Det är förstås superbra men just nu inväntar vi besked från kommun för att kunna starta upp arbetet med nya hålen, berättar Pia Kyrö.

Drönarfilm Kiruna Golfbana (Hål 2) – Anders Nutti