Home Krönikor Silva Herrman Med våren kommer dietsnacket

Med våren kommer dietsnacket

0
Med våren kommer dietsnacket

Det finns ingen tvivel längre: våren är på väg. Inte minst märks det när jag står i kö för att handla. Damtidningar av alla slag skriker åt mig att det är dags att banta. Jag ska gå ner i vikt, jag ska träna upp mig och jag ska rensa ut alla gifter som nu kan finnas i mig.
Jag är faktiskt less på det här, hela det där kropps-fixerade dietsnacket. Varje år på nytt men tydligen utan någon långsiktig framgång. För då skulle det ju inte -behöver upprepas i alla tidningar år ut och år in, eller hur?

Men visst ligger det något i det att leva ett sundare liv. Att bli av med all ballast som kan tynga ner en. Men vet ni vad? Jag har ett förslag. Vi behöver alla sänka våra klimatutsläpp. Därför har jag bestämt mig för att klimatbanta under 2017. Då går det lätt att banta bort några hundra kilo (koldioxidutsläpp) inom kort tid! Och samtidigt kommer jag att må bättre, det är jag tämligen säkert på: mer cykling, promenader och kollektivåkande ska det bli.

Transporter står för en tredjedel av Sveriges klimatutsläpp. Och hela 80 procent av våra drivmedel är fortfarande fossila. Omkring 17 000 personer i Norrbotten pendlar till arbete från sina hemkommuner. Det innebär att länet är en av Sveriges biltätaste regioner i förhållandet till invånarantal. Långa avstånd och en glest befolkad region är givetvis en utmaning för den som vill se en utveckling av klimat-smarta resor- och transportlösningar. Och jag som jobbar på Lapplands -Kommunalförbund som sträcker sig över Kiruna, Gällivare, Pajala och -Jokkmokk kommer nog att behöva bilen. I dessa fyra kommuner bränner vi med vårt bilåkande så mycket bränsle varje år att det räcker till nästan 12.000 resor jorden runt!

Men det finns faktiskt hopp: med några små knep kan vi alla minska vår klimatpåverkan även om vi inte kan ställa bort bilen helt och hållet. Snart ska vi byta däck, och funderar du på att köpa nya, så välj energimärkta däck. Då kan du lätt spara 5 procent av din bränsleanvändning. Och så kollar du att däcktrycket är som det ska. Om alla i Sverige skulle ha rätt däcktryck så skulle man kunna värma 20.000 villor i Sverige för den besparing som rätt däcktryck kan ge.

Om du lägger till att köra med framförhållning och utan -onödiga stopp så blir våra bilresor både smidigare, billigare och mer klimatsmart. Du kan spara 1500 SEK per år eller mer!

Eller för att säga det på ett annat sätt: Tänk att du ska resa från Umeå söderut med en bensinbil och en 62 liters tank. Du kör med energi-märkta däck och sparsamt. Då kommer du ända fram till Valdemarsvik, hela 85 mil. Din kompis ska göra samma resa, men struntar i det där med energimärkning och sparsamt körning. Då tar det stopp redan i Nyköping efter 74 mil.

/ Silva Herrman
Energi- och klimatrådgivare på Lapplands Kommunalförbund