Home News Sport Nordiska Mästerskapen i Extremåkning

Nordiska Mästerskapen i Extremåkning

0
Nordiska Mästerskapen i Extremåkning
Åkare Olle Regnér, Extrem NM. Foto: Erik Westberg

Den 8-10 maj arrangeras Nordiska Mästerskapen i Extremåkning i Riksgränsen. Tävlingen lockar flera av världens bästa skid- och snowboardåkare och är den största i sitt slag i världen med närmare 200 åkare på startlinjen.

Under tre dagar gör skid- och snowboardåkare från åtta länder upp om den ärofyllda titeln Nordisk mästare i extremåkning. Många åkare deltar för att uppleva stämningen och få chansen att se sina idoler åka i den utmanande terrängen. Andra tävlar med höga ambitioner. Bland de svenska åkarna är den mest namnkunnige Kristofer Turdell, ansedd som en av världens främsta i sammanhanget.

Kristoffer Turdell från Gällivare, är den regerande nordiska mästaren i alpinklassen för herrar. I år har han flera topplaceringar i Freeride World Tour där han slutade på en sammanlagd tredjeplats. Det finns många utmanare till titeln nordisk mästare, bland annat den tidigare mästaren Carl Regnér från Östersund, som i år också haft stora internationella framgångar.

De största svenska namnet på damsidan är Evelina Nilsson från Luleå, som har flera framskjutna placeringar på världstouren under de sista åren. En annan favorit är regerande mästaren Filippa Ring. Bland snowboardåkarna är veteranen och flerfaldige mästaren Björn Lindgren, från Kiruna, en favorit.

Under måndagen tävlar samtliga startande i ett kvalåk i området “Sadeln” på Nordalsfjället i Riksgränsen. Tisdag och onsdag körs finalåk i området vid Nordalsbranten för de bästa kvalade åkarna. Torsdagens finalåk kommer att livesändas i SVT Play.

Riksgränsen har rekordartade snömängder för årstiden vilket utlovar fina förhållanden för åkarna.

Åkare Olle Regnér, Extrem NM. Foto: Erik Westberg
Kristofer Turdell, regerande mästare och ett världsnamn i freeride. Foto: Nicklas Blom

Källa: bigmountain.se