Home News Näringsliv Björn och älg på hjul – en gyllene möjlighet för jägare

Björn och älg på hjul – en gyllene möjlighet för jägare

0
Björn och älg på hjul – en gyllene möjlighet för jägare
Björnen är doftbehandlad och monterad på en fjärrstyrd permobil.

NOLIA SPRINGTIME – Att ta reda på hur en jakthund ska bete sig i skarpt läge i skogen har inneburit många utmaningar för jägare. ­Lennart Forsberg har vad han tror är lösningen – rullande uppstoppade djur.

Konceptet för att enkelt utvärdera hur en hund beter sig har nått stora framgångar, berättar Lennart Forsberg. Han började med björn och har sedan utökat allt eftersom intresset vuxit.

– Jag har tagit fram en uppstoppad älgkalv och håller nu på med ett vildsvin också. Det är viktigt att se hur hunden fungerar innan jakten, säger han och fortsätter:

– En vanlig lösning på att se hur hunden reagerar i en situation med björnar är att gå till en djurpark. Men det finns nackdelar med att ett stängsel skiljer hunden och björnen åt. Med den här rullande björnen går det att se hur hunden jobbar runt björnen. Det går också att se hur hunden beter sig när björnen visar ett flyktbeteende. Det vi vill se är att hunden nafsar björnen baktill.

Björnen är doftbehandlad och monterad på en fjärrstyrd permobil, så att Lennart Forsberg kan se hur hunden agerar i olika situationer. När han varit på andra mässor med den rullande björnen har intresset ofta varit så stort att han knappt hunnit äta.

På Nolia Springtime har han med den rullande björnen under fredagen och lördagen. På söndagen finns älgkalven på plats.

Text: Hans L Olofsson