Home News Allmänt Mot ny adress

Mot ny adress

0
Mot ny adress
B5 rullar mot nya adressen Lotten Erikssons gata 9

I dag, onsdag den 24 maj, började Kiruna på ett nytt kapitel i stadsomvandlingen. Det första huset flyttades från Bolagsområdet till ny adress.

Det var många som ville se det första huset rulla iväg från Bolagsområdet. I sakta mak, runt mellan 5-7 kilometer i timmen, lämnade bostad nr 5, eller B5:an som den kallas, den plats där det byggdes upp år 1899.
    Ny adress blir Lotten Erikssons gata 9 på LKAB:s egna utvecklingsområde vid foten av berget Luossavaara.

B5:an är det första av totalt åtta kulturbyggnader som i år flyttas från Bolagsområdet till Luossavaara. Därtill flyttas även den så kallade Länsmansbostaden till den nya stadskärnan, öster om nuvarande centrum.

Sigrid Sarri var en av dem som stod längst flyttvägen och följde B5:ans resa mot ny adress.
   – Det här är spännande, man måste passa på och ta en bild när man är här.

På tur att flyttas står i morgon torsdag ett bläckhorn. Längre fram i sommar flyttas bland annat Hjalmar Lundbohmsgården och Bolagshotellet.

Tjabba Nordanfjäll, projektledare vid LKAB och ansvarig för flytten av kulturbyggnader, sa att man från LKAB:s sida tycker det känns bra att husen bevaras och får nya placeringar.
   – Att omvandla en stad är en utmaning för alla inblandade, inte minst på grund av den kultur, minnen och känslor som omger det gamla. Alla värden kan inte mätas i pengar och därför är det särskilt glädjande att vi kan förena det gamla med det nya genom att flytta några av stadens mest unika och omtyckta byggnader.

https://www.facebook.com/andreas.aji.johansson/videos/1437410582991159/