Home News Kultur & Nöje Kyrkan, Centrumhuset och 20 bolagshus i Kiruna stadshus

Kyrkan, Centrumhuset och 20 bolagshus i Kiruna stadshus

0
Kyrkan, Centrumhuset och 20 bolagshus i Kiruna stadshus

Den gamla barnkolonien i Åsa inspirerade Åke till att återskapa modeller i keramik av den vackra sekelskiftesbebyggelsen i Kiruna.
   –Jag vill bevara minnet av miljön och människorna, säger före detta Kirunabon som återfann sin uppväxt på västkusten.

Informationsskylten utanför Löftadalens Folkhögskola står vackert placerad med utsikt över västerhavet och Nidingens fyr vid horisonten. Det står att läsa om den tid då norrlandsbarnen fick åka söderut på kollo, för att lägga på hullet och stärka sig med salta bad och näringsrik mat. Det är en plats med historia som lockar fantasin och väcker minnen från den tid då grunden till Sveriges välstånd lades.

Hit kom Åke Winther som nybliven pensionär i spänd förväntan över att få förverkliga en dröm som väcktes i Parkskolan i Kiruna på sextiotalet.
–Vi fick skulptera en knuten näve och det väckte något inombords som inte ville lämna mig, säger Åke, nu i full färd med att realisera sin dröm.

Efter ett långt arbetsliv och en ny tillvaro som närmade sig var det dags att se sig om efter nya utmaningar.
– Jag letade lite planlöst runt på nätet och hittade Löftadalens keramiklinje.
Ett halvår senare satt Åke i keramiksalen med nio okända människor i varierande åldrar. Skolan erbjuder högskoleförberedande utbildningar inom bland annat bild, textil och keramik.

Åke, som växte upp i Kiruna, upptäckte att staden under femtiotalet varit huvudman för Löftadalen.
–Det var omtumlande och väldigt spännande att hitta länken mellan nuet och min uppväxt, säger Åke.
När det under andra terminen var dags att genomföra ett Konstnärligt Utvecklingsarbete var valet lätt.
–Det blev plötsligt självklart att förena dessa båda platser som betytt så mycket för mig. Mitt projekt blev att bygga modeller av den kulturbebyggelse som kommer att försvinna.

21 modeller av bolagshus och ett av Lina Hjorts hus, Centrumhuset, är nu verklighet och visas i sommar i Kiruna stadshus.
–Jag hittade Kiruna återgivet i foton, teckningar, målningar, trämodeller, doktorsavhandlingar och böcker. Men ingenting i keramik som jag älskar. Det blir mitt bidrag till att bevara minnet av en storslagen mänsklig skapelse.

Utställningen ”Åke och hans värld” visas i Kiruna Stadshus från fredag 9 juni till fredag 8 september 2017.

Åke Winther

Löftadalen var en dansrestaurang som såldes på exekutiv auktion till Gällivare Kommun, för att användas som barnkoloni och senare även semesterhem för behövande husmödrar. År 1954 bildades stiftelsen Malmfältens folkhögskola och skolans verksamhet förlades till det gamla badhotellet. Ansvaret för folkhögskolan övertogs 1957 av Kiruna kommun. År 1960 flyttades folkhögskoleverksamheten till Kiruna. Landstinget Halland övertog då verksamheten.