Home Krönikor Silva Herrman Tänk om Nils Holgersson kom till Kiruna idag

Tänk om Nils Holgersson kom till Kiruna idag

0
Tänk om Nils Holgersson kom till Kiruna idag

I veckan fyllde en av mina tyska kompisar år och fick av mig en present som både förvånade och gladde henna mycket. Det var ”Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige”. Nils Holgersson är nämligen väldigt populärt i Tyskland. Det har gått som tecknat film och alla medelålders tyskar känner och älskar filmen. Däremot är det knappt någon som vet att originalet är ganska tjock och var tänkt som lärobok.

Det är klart att jag bläddrade själv i boken innan jag gav bort den. Och det är ju onekligen tråkigt att vår landsände avhandlas ganska kort med tanke på hur stor yta det handlar om. Men visst är det fint att ledargåsen heter Akka Kebnekaise? Och så sägs det om Kiruna: ”Det var en hel liten stad med glada och trevlig hus, som höll på att resas i en trakt, som låg så långt mot norr, att de små förkrympta björkarna som täckte marken, inte kunde få fram bladen ur knopparna förrän efter midsommar.”

Tänk vad mycket Selma Lagerlöf skulle kunna skriva idag om Kiruna! Här finns rymdforskning, en kraftig växande turistverksamhet och en internationell högteknologisk gruv- och mineralkoncern. Och samhällsomvandlingen har blivit en världsnyhet.

Men idag landar Nils Holgersson bara i form av Nils Holgersson rapporten i Kiruna. Och när jag bläddrar in den senaste så kan jag konstatera att elnätsavgifter i Kiruna har ökat med 16 procent på bara ett år. Och med 30 procent på 5 år. I genomsnitt används det 5000 kWh hushållsel i Kiruna i en villa. Och då kostar bara elnätsavgiften 5000 kronor per år. Själva elpriset tillkommer.

Som tur är så behöver man ju inte bara finna sig i detta. Vi kan styra hur mycket el vi använder – till viss del. Med glödlampor förbrukar en genomsnittlig villa ungefär 1200 kWh per år. Med alla lampor bytta till LED-belysning används istället bara runt 150 kWh per år. En 15 år gammal tvättmaskin drar nästan fyra gånger så mycket el som en ny. Men det kostar att byta, så bäst är ju att göra rätt från början.

Det gäller inte minst när man ska bygga nytt. Det är då viktigt att tidigt i processen ställa krav på energiprestanda och se till att det blir så som man vill ha det. Ett kataloghus kan då kännas som en bekväm lösning, men det går att påverka kataloghusets energiprestanda genom smarta tillval som på sikt kan få stora effekter på din privatekonomi.

Tänk vad kul det kommer att bli när Kiruna i framtiden blir omskriven som världsledande inom klimatsmart byggande? Nu finns det chansen och vi på energi- och klimatrådgivningen erbjuda kostnadsfritt och oberoende stöd för alla som vill bygga nytt. Hoppas vi hörs!

/ Silva Herrmann
Energi- och klimatrådgivare på Lapplands Kommunalförbund