Home News Allmänt Norrbottningarna nöjda med kollektivtrafiken

Norrbottningarna nöjda med kollektivtrafiken

0
Norrbottningarna nöjda med kollektivtrafiken

Mest nöjda med kollektivtrafiken är de som bor på Gotland, tätt följt av Norrbotten och Jämtland. Men i övriga delar av landet är missnöjet stort. Det visar teknik- och arkitektkoncernen Projektengagemangs nya rapport Samhällsbarometern.

– Vår undersökning visar tydligt att kollektivtrafiken i Sveriges städer måste förbättras. Bilen är fortfarande ett viktigt transportmedel, men för att fler ska vilja ställa bilen hemma måste alternativen bli bättre. Om kollektivtrafik och cykelbanor förbättras i fler städer kommer vi på sikt kunna se positiva förändringar både i miljön och i folkhälsan, säger Per-Arne Gustavsson,VD på Projektengagemang.

Undersökningen visar att hela 70 procent av svenskarna är missnöjda med kollektivtrafiken i sina städer. De främsta anledningarna är för höga priser, dåliga förbindelser och för få avgångar. Var tredje svensk upplever dessutom ofta irritation på grund av förseningar i kollektivtrafiken.

Samhällsbarometern 2017 är baserad på en undersökning av Kantar Sifo som genomförts på uppdrag av Projektengagemang. Totalt har drygt 2 500 svenskar svarat på frågor om samhällsutvecklingen i deras städer.

Storstadsborna är de som blir mest irriterade över förseningar i kollektivtrafiken. Både i Stockholm och i Göteborg blir drygt var fjärde person irriterad minst en gång i veckan över att bussar och tåg inte går i tid.


Trots att det finns gott om miljövänliga alternativ är bilen fortfarande det vanligaste sättet för svenskarna att ta sig runt i sina städer. Det är bara i Uppsala, Stockholm och Göteborg som andra transportmedel konkurrerar ut bilen. Uppsalaborna cyklar helst medan stockholmare och göteborgare väljer tunnelbana eller tåg.

Topplista – Här är flest missnöjda med kollektivtrafiken 

1. Stockholm
2. Västra Götaland
3. Uppsala
4. Skåne
5. Västerbotten

Topplista – Här är flest nöjda med kollektivtrafiken
1. Gotland
2. Norrbotten
3. Jämtland
4. Södermanland
5. Dalarna

Källa: Projektengagemang