Home News Allmänt Fler än 300 personer plockade skräp i Kiruna

Fler än 300 personer plockade skräp i Kiruna

0
Fler än 300 personer plockade skräp i Kiruna

Under våren deltog fler än 300 barn och vuxna i Kiruna i Håll Sverige Rents skräpplockarkampanj ”Vi håller rent”. Kampanjen är Sveriges största miljöaktion mot nedskräpning.
   – Det är roligt att så många i Kiruna engagerar sig för att minska nedskräpningen. Skräpplockning är ett effektivt sätt att öka medvetenheten om problemet, säger Johanna Ragnartz, vd för Håll Sverige Rent.

Håll Sverige Rents årliga skräpplockarkampanj ”Vi håller rent” har pågått hela våren. I Kiruna kommun var 346 barn och vuxna var ute och plockade skräp. Totalt deltog 755 933 skräpplockare i 286 av landets 290 kommuner. Göteborgs stad var den kommun där flest deltog, 64 661 personer.

Bland deltagarna finns förutom privatpersoner också representanter från företag och organisationer. Många som deltar i skräpplockningen är barn i förskolor och skolor, som också får chans att lära sig mer om nedskräpning och återvinning med hjälp av ett pedagogiskt material från Håll Sverige Rent.
   – För att stoppa nedskräpningen behövs insatser från många olika håll. Nedskräpningen har blivit en ödesfråga för våra hav, och den långsiktiga lösningen är inte att vi plockar upp skräpet utan att vi slutar skräpa ner, säger Johanna Ragnartz.

Åtta av tio svenskar, 82 procent, anser att nedskräpningen är ett problem. Dessutom visar Håll Sverige Rents mätningar att nedskräpningen ökar.

Det framgår av Skräprapporten 2017, en årlig sammanställning från Håll Sverige Rent om läget för nedskräpningen i Sverige.

Om Vi håller rent
Håll Sverige Rent har arrangerat skräpplockardagar sedan 2004. Över 90 procent av Sveriges kommuner samarbetar med Håll Sverige Rent kring skräpplockardagarna och hjälper bland annat till att dela ut säckar och påsar till deltagarna.

Fyra tips för att stoppa nedskräpningen
1. Skräpa inte ner.
2. Våga vara jobbig. Säg till om du ser någon skräpa ner.
3. Plocka upp skräp som du ser.
4. Ring din kommun om det är mycket skräp.

Om Håll Sverige Rent
Håll Sverige Rent arbetar för att förebygga och motverka nedskräpningen. Vi samlar kunskap, driver opinion och tar fram konkreta verktyg och lösningar för att stoppa skräpet.
Håll Sverige Rent är en ideell obunden stiftelse. Vår vision är att ingen skräpar ner. Vi har 90-konto och är därmed en del av Svensk insamlingskontroll.