Landslagsstjärnan som dödade Delfinen-spöket – BC Luleå

Han dödade Delfinen-spöket – men tappade också en 23-poängsledning i en avgörande semifinal mot Plannja Basket.
Olle Håkanson är en av Luleåklubbens största rivaler genom tiderna.
”Det var alltid extra kul att komma upp till Luleå”, säger Håkanson.

Rivalerna del 4/5 – Olle Håkanson

Det här är den fjärde texten ur BC Luleås intervjuserie – Rivalerna.

I fem delar kommer ni att få läsa djupgående intervjuer med några av Luleåklubbens största rivaler genom tiderna.

Den här gången har vi tagit en längre pratstund med Alvik Basket-ikonen Olle Håkanson.

Han började sin resa som elitbasketspelare 1990. Redan som 18-åring var tanken att han skulle få chansen bakom landslagsspelaren Örjan Andersson.

Men på grund, eller kanske tack vare, en skada blev han startspelare redan från första matchen. Och då var motståndaren ingen mindre än AEK Athen i den internationella turneringen Korac Cup.

”Innan första matchen på säsongen så skadade han knäet. Jag fick starta från första matchen och saker och ting gick lite fortare än både jag och klubben hade tänkt. Klubben var modig nog att inte ta in någon ersättare. De tog in Ron Lee på träningarna och hans order var att puckla på mig”, säger Olle Håkanson.

Hur var debuten?
”Man var hyfsat spak då. Det gick bra och vi torskade bara med 25. Men det får man vara nöjd med (skratt)”.

Alvik Basket, som på den tiden var en stormakt inom svensk basket, hade just den säsongen inte särskilt stora förväntningar på sig.

Men laget lyckades ändå ta sig hela vägen till final.

”Det var väldigt kul, så klart. Det kändes som att jag hade allt att vinna och inte så mycket att förlora. Det fanns inte så stora förväntningar men vi gick till final ändå. Den säsongen var mest förknippat med kul. Man hade inte så höga förväntningar på sig själv eller de runtomkring så det mesta man gjorde var positivt. Sådana år har man inte många av under en karriär”, säger Håkanson.

Under första säsongen i Sveriges högstaserie fick Olle Håkanson även debutera i det svenska landslaget.

Totalt blev det 92 landskamper i karriären för Håkanson. Höjdpunkterna är så klart de två EM-slutspelen 1993 och 1995.

Och det första av hans två SM-guld kom även det 1995. Då mötte man topptippade Kärcher Basket i final och vann med 3-0 i matcher.

”Det var första guldet och det är klart att man kommer ihåg det. Vi hade varit och nosat på det några gånger. Det var ett sånt år när vi fick ihop det till slutspelet och sedan rullade allting på bara”.

Han fortsätter:

”Det var Rolles (Rahm) sista år och han hade varit en extrapappa sedan man började. Det kändes lite speciellt. Kärcher hade vunnit året innan, vann serien men vi lyckades ta den finalserien i tre raka”.

Har du något specifikt minne från finalserien?
”Första matchen var någon slags nyckelmatch. Jag minns att jag spelade med feber även om det inte är någonting att skryta om. Men vi kom in i en liten zon som lag, vann första borta, tog en ganska enkel seger hemma och sedan vann vi tredje av bara farten”.

Hur mycket firade ni?
”Vi firade stort och tyckte att vi var förtjänta av det. I flera veckor (skratt). På den tiden var Alvik vana att vinna men hade inte gjort det på länge. Det var kul eftersom det gladde många och det betydde mycket för många fler än en själv”.

Olle Håkanson och Plannja Basket har mötts många gånger genom åren – med blandade resultat.

I semifinalerna 1997 var ställningen 2-2 i matcher mellan Plannja Basket och Håkansons 08 Stockholm. Då skulle en femte och avgörande match spelas i Delfinen.

Stockholmslaget inledde klart starkast och ledde med hela 23 poäng med bara 08:23 kvar av ordinarie tid. Men Plannja stod då för en historisk vändning och kunde vinna med 99-97 efter förlängning.

Luleålaget gick till final och tog senare sitt första SM-guld någonsin.

”Den var inte rolig. Vi var klara underdogs men vi lyckades få till en femte match vilket vi just då var ganska nöjda med. Men då fick vår stora amerikan (Jeff Stern) spel inför den matchen och blev avstängd. Så vi åkte upp utan honom och tänkte att ’det här blir ju jobbigt’. Ärligt så trodde jag inte att vi skulle ha någon chans och vi hade ett riktigt size-underläge”, säger Olle Håkanson.

Vad minns du av själva matchen?
”Det blev en match med två skepnader när Plannja hade total kramp tills var det tio minuter kvar. Det kändes som att matchen hade blivit något helt annat än vad man hade förutspått. Sen började någon jävla upphämtning där och vi förlorade till slut”.

Men några år sedan fick Olle Håkanson och 08 Stockholm sin revansch. Närmare bestämt säsongen 2000/2001 då Plannja Basket och 08 Stockholm möttes i semifinal ännu en gång.

På den tiden var Plannja Basket extremt svårstoppat i hemmahallen Delfinen. Ja, så till den milda grad att någonting som kallades för ”Delfinen-spöket” växte fram. Och det var just Håkanson som skulle komma att ”döda” det spöket.

I semifinal tre var Olle Håkanson stekhet, såg till att hans lag vann med 89-77  över Plannja och gick sedan till final. Där och då dog spöket.

”Den var långt ifrån given. Jag kommer ihåg att det gick bra och att det var en bra match. En fin gest minns jag speciellt. Plannjas team manager Eduardo (Carrazana) hade klippt ner något pappspöke som hängde i taket och sa åt mig att ’Olle, nu har du dödat spöket – du förtjänar den här’. Det var ändå lite respektfullt”.

Väl i finalerna städade man undan Norrköping Dolphins i tre raka matcher och vann ännu ett guld. Olle Håkansons andra i karriären.

”Det påminde lite om 1995 även om jag tror att vi var ännu mer underdog. Jag kom hem vid jul från Holland och då låg 08 Stockholm ganska långt ner i tabellen. Sen gick vi 22-4 under resten av säsongen”.

Olle Håkanson igen:

”Vi vann den avgörande kvartsfinalen på sista skottet mot Södertälje”.

Var det du som avgjorde?
”Ja, det råkade vara det”.

Vad tyckte du om att möta Plannja Basket?
”Plannja fanns med på något sätt redan från början. Jag har för mig att vi slog ut dem några gånger i början där i slutspelet. När deras storhetstid började där vid 1997 så fick vi på nöten några gånger. Men det var kul eftersom det var där det var mest publik och där basketen kändes viktigt”.

Han fortsätter:

”När man håller på med en sport så är det klart att det är kul att komma någonstans där basketen är lite Mecka. Det var alltid extra kul att komma upp till Luleå”.

Säsongen 2001/2002 blev Olle Håkansons sista som elitbasketspelare. Då hade han spelat i Alvik Basket, 08 Stockholm, Södertälje Kings och gjort en halv säsong som utlandsproffs i Holland.

I dag gör han civil karriär och driver sponsorbyrån Håkanson United. Han är dessutom manager åt skidstjärnorna Charlotte Kalla och Hanna Öberg.

”Det har varit väldigt kul. Man får vara nära riktig elitidrott men får ändå bidra med något som inte har med själva träningen eller material att göra. Vi tar hand om de kommersiella delarna. Det är två fantastiska individer båda två och det är väldigt inspirerande”, säger Håkanson.

Olle Håkanson har fyra barn som alla spelar basket. Ludde, Fanny, Selma och Hedda.

Ludde Håkanson är stjärna i svenska landslaget och spelar proffsbasket i spanska Estudiantes. Fanny Håkanson spelar collegebasket i amerikanska Wichita State.

Olle Håkansons pappa heter Egon och är en välkänd profil inom svensk basket. Man kan, utan att överdriva, lugnt säga att Olle har basketen i blodet.

”Det är en naturlig del av mitt liv och har alltid varit det. Det har aldrig känts påtvingat. Det har bara naturligt blivit så”.

Det måste vara häftigt att få följa Luddes framgångar.
”Han har haft så mycket eget driv från början. Han har alltid hängt i hallen. Innan skolan och så vidare. Det är kul att se att han fått uppleva så mycket roliga saker genom det man tycker är roligast. Vad mer kan man önska sina barn?”.

Okej. Vem hade vunnit i en-mot-en under sina storhetsår? Du eller Ludde?
”Det hade jag nog inte gjort. Det får man väl ändå villigt erkänna – att det har hänt en del med sporten sedan man själv höll på. Det är mycket mer fysiskt och spelarna är byggda på ett annat sätt än på vår tid. Det är något helt annat liksom”.

HistorikRivalernaSödertälje Kings

Författare: Max Wiik

Detta inlägg finns i sin helhet på BC Luleå hemsida.

Källa: BC Luleå, Luleå

BC Luleå är en av Sveriges elitklubbar i basket med en framgångsrik historia och en ny spännande era framför sig.