Massamba ledde Sverige till viktig kvalseger

Sverige stängde igen i fjärde perioden – och besegrade Danmark i förkvalet till EM.
En av frontfigurerna var BC Luleås guard Thomas Massamba.
”Det var riktigt skönt faktiskt”, säger han efter vinsten med 79-74.

Det svenska basketlandslaget öppnade starkt i torsdagens förkval-match till EM 2021.

Danmark stod för motståndet i en kokande Baltiska Hallen i Malmö. Och efter knappt halva den första perioden ledde det blågula gänget med 17-8.

”Vi började väldigt bra i den första quartern och kom ut väldigt fokuserade. Sen i slutet av matchen kunde vi gå in och stänga ned dem. Det var riktigt skönt faktiskt”, säger Thomas Massamba.

Men Danmark jobbade sig tillbaka in i matchen. Mycket tack vare ett storleksövertag under korgarna och att man gång på gång valde att utnyttja det.

Det var så pass framgångsrikt att det gästande laget ledde med 61-57 mot Sverige med tio minuter kvar att spela.

Då vässade det svenska laget till försvarsspelet – och kom iväg bra på snabba uppspel. Det blev slutligen receptet som ledde Sverige till seger över grannen i söder.

”Försvaret var bra. Sen när vi svingar bollen, inte studsar den så mycket, så spelar vi riktigt bra. Vi kommer att vinna matcher genom att spela försvar och pusha bollen”, säger Massamba.

Slutligen hade Sverige vunnit med 79-74 mot Danmark. Och en av frontfigurerna i det svenska laget var kaptenen och BC Luleå-spelaren Thomas Massamba.

Han spelade drygt 20 minuter, gjorde två poäng, tog tre returer och skickade ut sex assist. Massamba hade dessutom bäst plus/minus-statistik i laget och var en gigant i det defensiva arbetet.

”Jag tog inga skott i dag på grund av sättet de spelade mot oss. Men jag hade kontroll över matchen och man kan vara bäst på planen. Det är sånt man inte ser så mycket av i svensk basket. Den som gör poäng är alltid stjärnan men allt runtomkring är väldigt viktigt också”, säger han.

Sverige leder nu sin grupp i förkvalet till EM 2021. En omgång återstår innan det beslutas vilket lag som blir slutgiltig segrare.

Och det på söndag när man möter Vitryssland på bortaplan. Svenskarna vann senast mot vitryssarna och har onekligen en väldigt god chans att säkra gruppsegern.

”Vi kan förlora men jag vet inte med hur många poäng. Men vi ska inte förlora – vi åker dit för att vinna. Vi sa i omklädningsrummet i dag att vi inte tänker ge dem chansen att vinna heller”.

Matchfakta

Sverige-Danmark 79-74
(22-22, 15-15, 20-24, 22-13)

Poänggörare, Sverige: Johan Löfberg 18, Viktor Gaddefors 15, Alexander Lindqvist 13, Erik Rush 10, Ludvig Håkanson 10, Nick Spires 5, Mikael Lindquist 3, Thomas Massamba 2, Elijah Clarance 2, Charles Barton 1.

Klicka här för att se fullständig statistik.

LandslagThomas Massamba

Författare: Max Wiik

Detta inlägg finns i sin helhet på BC Luleå hemsida.

Källa: BC Luleå, Luleå

BC Luleå är en av Sveriges elitklubbar i basket med en framgångsrik historia och en ny spännande era framför sig.