LTU Big Air 2019 hyllas av OS-kommentator

LTU Big Air 2019 på Luleå tekniska universitet. Foto: Petra Älvstrand

Elitåkare bjöd på högklassig show när Luleå Big Air gick av stapeln i lördags på Luleå tekniska universitet, Sveriges största Big Air-tävling i stadsmiljö. Unikt för i år var det nya tävlingskonceptet head-to-head där åkarna ställdes mot varandra, en mot en, i en elimineringsduell på den 22 meter höga rampen. Speaker under tävlingen var snowboard- och freestylekommentatorn Bollen Valencia, som tidigare kommenterat OS i Sotji.

– Det har varit hög nivå på åkarna här och stämningen i publiken har varit grym. De som har varit här har fått en fantastisk show. Det här är den enda Big Air-tävlingen i Sverige som anordnas i stadsmiljö istället för i skidbacke. Det är ett superhäftigt koncept, den enda i sitt slag och den måste få finnas kvar, säger Bollen Valencia.

Anton Axellie från Örebro vann den alpina klassen med en double backflip. Han har tidigare tävlat i landslaget i puckelpist, men det här var hans första Big Air-tävling någonsin.

– Att åka hela vägen från Örebro till Luleå och vinna sin första Big Air-tävling, det känns helt galet. Jag har verkligen fått mersmak efter den här dagen, säger han.

Dennis Viklund från Piteå vann snowboardklassen med en backside 360.

– Det är min första vinst. Jag tycker att det är jättekul att de gör en Big Air-tävling här uppe, det är ju inte så vanligt. Hoppas de fortsätter med det, säger han.

Nytt för i år var också att tävlingen anordnades i april istället för i februari som tidigare år.

– Vi testade ett nytt koncept, åkarna hade jätteroligt och alla volontärer är jättenöjda, så vi ser det som en succé. Alla har varit här har varit jättetaggade, säger Geoffrey Taylor, projektledare för LTU Big Air och student på Luleå tekniska universitet.

Vinnarna i LTU Big Air 2019:

Pro alpin:

  • 1.Anton Axellie
  • 2.Elias Henderson
  • 3.Joar Nordmark

Pro snowboard:

  • 1.Dennis Viklund
  • 2.Peter Ström

Studentklassen:

  • 1.Max Pettersson
  • 2.Karl Fredriksson
  • 3.Arvid Segevall

Källa: Luleå tekniska universitet