Kryssningsfartyg anländer till Luleå

Birka åker från Stockholm via Härnösand och upp mot Luleå. Fartyget angör Södra hamn på midsommardagens morgon och vänder åter morgonen efter.

– Med tanke på att mycket är stängt på midsommardagen vill vi verkligen visa gott värdskap så att Birkagästerna känner sig välkomna. På kaj vid Södra hamn står därför Luleå Turistcenter och tar emot passagerarna. De delar ut en folder med karta på vad som är öppet i Luleå, både i centrum och i Gammelstad. I år har också fler verksamheter än i fjol öppet, vilket vi välkomnar stort, säger Marlene Bolstad.

Omsätter 1 miljon kronor i regionen

Under tiden som fartyget ligger vid kaj i Luleå erbjuds också passagerarna olika aktiviteter, bland annat utflykter till världsarvet Gammelstads kyrkstad, Treehotel i Harads, Jokkmokk, Kukkolaforsen och en kvällskryssning till Brändöskär.

– Ett kryssningsfartyg i Birkas storlek genererar cirka en miljon kronor till staden med omnejd. Då är allt inräknat som till exempel aktiviteter, shopping, mat och fika, berättar Marlene Bolstad.

Om Luleåborna vill se när det stora kryssningsfartyget anländer så är beräknad ankomsttid mellan klockan 08.30 till 09.00 på lördag. Och Marlene Bolstad ser gärna att många är med och välkomnar Birka.

– Det är en mäktig syn när ett kryssningsfartyg anländer. Och har man inte möjlighet att komma på lördag så kommer nästa kryssningsfartyg, Spirit of Discovery, till Luleå den 24 augusti. Vi har även flera kryssningsfartyg som kommer nästa år, avslutar Marlene Bolstad.

 Detta inlägg finns i sin helhet på Vårt Luleå - Luleå kommun (Nyheter) hemsida http://vartlulea.se/specialsidor/rss.4.507f45bf161703c67d92f7aa.htmlKälla: vartlulea.se Luleå kommun