Dansen på Gråsjälören

Efter några år byggdes Hantverkshyddan, en pampig serverings- och samlingslokal. Den var ursprungligen en gammal skolbyggnad från Hertsön som man bland annat kompletterade med ett torn.

Uppskattad festplats

Restaurangen var öppen både vinter och sommar. Precis som idag så plogades en väg ut till ön under vintern och på sommaren gick turbåtar.

Under början av 1930-talet byggde föreningen en utedansbana och Hantverkshyddan fungerade då som dansrestaurang. Man ställde även i ordning badplatsen med hopptorn, trampolin och badhytter. Luleåborna uppskattade både festplatsen och den stadsnära sandstranden och under många år var Gråsjälören ett populärt utflyktsmål.

Från förfall till våffelstuga

Efter hand minskade dock intresset och i början av 1960-talet revs Hantverkshyddan som då hade förfallit. Under drygt 30 år låg Gråsjälören i glömska innan Luleå Lions Club tog över arrendet 1996 och började rusta upp ön.

Så nästa du gång besöker Gråsjälören för en våffla eller två, blunda och lyssna till skratten och musiken från ljumma sommarkvällar för nästan 100 år sedan.

 Detta inlägg finns i sin helhet på Vårt Luleå - Luleå kommun (Nyheter) hemsida http://vartlulea.se/specialsidor/rss.4.507f45bf161703c67d92f7aa.htmlKälla: vartlulea.se Luleå kommun