Unika möjligheter på lokalt skrädderi

– Det finns inte så många verksamheter av det här slaget i Sverige. Här finns en unik möjlighet att jobba med det du är utbildad till, konstaterar Anna Heikki som är verksamhetsledare för Sömnadskollektivet.

Anna var den som först fick idén till projektet via det egna företaget Kläder & form.

– Jag jobbade länge ensam och sökte kollegor, någon att dela arbetsuppgifterna med. Det är många som efterfrågar våra tjänster. Sedan träffade jag Usman som hade otroligt stor kunskap och tänkte att vi borde kunna göra något av det här.

Sömnadskollektivet började som ett projekt 2017 mellan Anna Heikki, Arbetsförmedlingen och Coompanion, ett företag som arbetar för att främja entreprenörskap. Målet var att skapa både arbete och möjligheter till arbetsträning och praktik inom den specifika branschen. Snabbt upptäcktes potentialen i de kunskaper som många människor som kommer till Sverige har med sig.

Idag arbetar fyra personer på Sömnadskollektivet, två stycken är också här på arbetsträning. Mohammad Usman Aslami har varit med från start, ett år efter att han kom till Sverige från Afghanistan.

– Jag har jobbat som skräddare i 50 år i Afghanistan och Iran, och även haft eget företag. Just nu jobbar jag halvtid men jag hoppas det kan bli mer. Jag trivs här, säger Usman Aslami och Anna Heikki fyller i:

– Det var så skönt när Usman började. Han kan herrskrädderi och är väldigt erfaren. Och snabb! Mycket snabbare än vad jag är.

I höstas började även Sharif Allah Mohammad Omar. Han kommer också från Afghanistan där han jobbade som både skräddare och lärare.

– I Iran där jag bodde ett tag hade jag egen butik. Jag sydde brudkläder och uniformer men lagade också kläder, som här. Drömmen, och vår plan, är att kunna ta emot ännu mer jobb.

– Vi kompletterar varandra bra och har en helt annan kapacitet nu. Så småningom tänkte vi även erbjuda kurser och öppna verkstäder, säger Anna Heikki.

 Detta inlägg finns i sin helhet på Vårt Luleå - Luleå kommun (Nyheter) hemsida http://vartlulea.se/specialsidor/rss.4.507f45bf161703c67d92f7aa.htmlKälla: vartlulea.se Luleå kommun