Populär bussresa till Arvidsjaur och Arjeplog

Svartöstadens Hembygdsförening genomför varje år en bussresa i länet och båtresa i skärgården. Den senaste bussresan gick i kulturens tecken till Arvidsjaur och Arjeplog.

– Fantastiskt intresse för våra årliga kulturresor, berättar Kenneth Strömberg, ordförande och tillika reseledare inom Svartöstadens Hembygdsförening.

– Vi försöker ha så trevligt som möjligt på resorna, med underhållning och roliga historier i bussen och de platser vi besöker presenterar i princip de bästa de har när det gäller kultur och attraktiva sevärdheter och det uppskattas av våra medlemmar.

Bussresan inleddes från klassiska och anrika Blackis i Svartöstaden och färden gick mot Hembygdsmuseet Gamla Prästgården i Arvidsjaur. Där väntade kaffe och smörgås. Och samtliga resenärer köpte de mjukkakor som bakats i bagarstugan intill. I Hembygdsmuseets butik erbjöds hantverk från ett 80-tal lokala hantverkare och böcker skrivna av lokala författare samt Pilgrimsringen och andra smycken. Därefter gick färden till Arjeplog, där gruppen samlades i hörsalen intill Silvermuseet och fick där en trevlig och proffsig information om Arjeplog och dess begivenheter och sevärdheter. En lunchbuffé serverades hos Leons Steakhouse som bestod av tre varmrätter, bland annat en panerad rödspätta och en fantastisk köttfärsbiff.

Efter lunchen blev det besök i Silvermuseet, som inleddes i butiken med vackra saker i silver, böcker, keramik och garn. Silvermuseet skapades av Einar Wallquist som var en sällsynt enastående och framstående man inom många områden. Under åren i Arjeplog blev han rikskänd som lappmarksdoktorn och utsågs till medicine hedersdoktor. Einar Wallquist skrev 20 böcker och var under många år en av landets mest lästa författare och utsågs även till filosofie hedersdoktor. Hans mest kända bok ”Kan doktorn komma” filmades i slutet av 1930-talet med kända skådespelare som Birgit Tengroth och Olof Widgren tillsammans med lokala förmågor från Arjeplog. Einar Wallquist spelade piano som en konsertpianist och på fritiden undervisade han skolbarnen i Arjeplog i klassisk musik. Han var även en skicklig tecknare och konstnär. En del av hans tavlor får man i dag betala dyra pengar för. Han lät bygga ett hem i Arjeplog som i stort liknade den gård som var hans barndomshem i Dalsland. I Doktorsgården hade han besök av både kungar och statsmän. Silvermuseet och Doktorsgården är numera de mest besökta turistmålen i Arjeplog.

Text: Kenneth Strömberg