Världens starkaste Vilja döpt

Specialbyggd för Luleå

Vilja kom till Luleå i början av juli efter en dryg vecka till havs på vägen från varvet i Spanien där hon är byggd, speciellt för Luleå hamn. Nya krav från Sjöfartsverket gjorde att hamnen behövde en ny bogserbåt för att kunna hantera de allt större fartyg som anlöper hamnen.

– Begagnatmarknaden för isbrytare som uppfyller de iskrav vi har här uppe är begränsad. Det finns helt enkelt ingen sådan båt, så det blev att vi fick bygga en, säger Henrik Vuorinen, vd för Luleå hamn.

Vid ceremonin deltog bland annat ägaren till varvet som byggt båten, representanter från företaget som ritat båten och från företaget som tillverkat motorerna, projektledaren, medarbetare på Luleå hamn, styrelsen, politiker, media och övriga intressenter. På lördag har Luleåborna möjlighet att besöka Vilja under Stora hamndagen.

 Detta inlägg finns i sin helhet på Vårt Luleå - Luleå kommun (Nyheter) hemsida http://vartlulea.se/4.507f45bf161703c67d92f7aa/12.507f45bf161703c67d92f87a.portlet?state=rss&sv.contenttype=text/xml;charset=UTF-8Källa: vartlulea.se Luleå kommun