Luleå Energi satsar på unga konstnärer

Ungdomarna som jobbat med projektet är Elina Mikkola, Emmy Wikström, Fanny Lindström, Hugo Laestander, Saga Vesterlund och Samuel Bergsten.

För att stävja klotter, ge ungdomar ett meningsfullt ­arbete, samt försköna det ­publika rummet anställde Luleå Energi sex konstintresserade ungdomar som fick i uppgift att måla tre av företagets nätstationer som sitt sommarjobb. 

Luleå Energi lägger ­årligen nästan en halv miljon kronor på att sanera nedklottrade stationer. En tråkig utgift som skulle kunna användas på ett bättre sätt.
  – Vi har nästan 700 nätstationer, 17 fördelningsstationer och 4000 kabelskåp runt om i Luleå som vi måste sanera varje sommar. Bara ifjol målades ca 80 stycken nätstationer om för att de var nedklottrade, berättar Tommy Haapala, chef Luleå Energi Elnät. 

Genom årets konst­projekt vill företaget försöka råda bot på problemet och samtidigt bidra till en förskönad stadsbild. I fjol gjordes ett första test då ett grafiskt mönster upp­fördes på en nätstation på Storheden. Det blev ett uppskattat inslag från flera håll, och en tanke började spira.
  – Vi tänkte att det skulle vara ­roligt att ­engagera ­konstintresserade ungdomar i någon form, och därifrån växte idén fram till att göra detta ferie­konstprojekt. Det har varit riktigt ­roligt och vi har haft ­turen att få tag på otroligt duktiga unga konstnärer, säger Maria Näslund, varumärkeskommunikatör på Luleå Energi.

De sex ungdomarna fick i uppgift att göra var sin skiss på hur de ville måla en nätstation. Förslagen var klara redan efter några få dagar och en jury från Luleå Energi valde ut tre av bidragen som skulle målas upp. Ungdomarna parades ihop två och två och snart var arbetet i full gång med målandet. Två av stationerna målades färdigt redan efter två veckor och den tredje blev klar näst sista dagen.
  – Två av grupperna var oväntat snabba att bli klara, så vi satte in ett extraprojekt som de arbetade med under sin sista vecka. Även denna station hann bli klar, så ungdomarna har verkligen jobbat på bra, berättar Maria.

Projektet pågick under tre veckor och fredagen den 16 augusti avtäcktes stationerna. Luleå Energi uppmanar nu Luleåborna att ta en promenad runt stan och besöka konstverken som hittas mellan brand­stationen och Kulturens Hus, vid nya Telia­huset samt i Södra hamn ­mellan Tuttifruttihusen och Willys.

Extraprojektet hittas på Lulsundet.

Källa: Luleå Energi