Ljuset från Luleå i Sverigefinal

Arkitekt Niklas Granljung och ljudsdesigner Jan Forsmark presenterade projektet inför en fullsatt salong i Stockholm där ljusbranschen samlades.
Östra Länkens pumpstation 42 Havsstrand vid Mjölkuddsbanken tog sig till topp tre och final i den prestigefyllda tävlingen Svenska Ljuspriset. Dessvärre räckte inte det ända fram till vinst men glädjen över finalplatsen var stor ändå.
– Att vi i nationell konkurrens med så många andra tävlande tog hos hit är en vinst för oss ändå, och också en bekräftelse och ett kvitto på att det stora engagemang och hjärta vi lägger ned i projekten, där vi verkligen månar om både detaljer och helhet betalar sig, sade Jan Forsmark från Designat Ljus Europa som stått för ljussättningen.

Hederspris till Luleå

De tre bidragen som tagit sig till finalen i den prestigefulla tävlingen var förutom Luleås bidrag ”Havsstrand” det japanska badet Yasuragi, Saltsjö-boo, Nacka och Ekonomikum läsesal vid Uppsala universitet, som även var de som tog vinnartiteln i tävlingen.

Juryns motiviering av Havsstrand:

”Arkitekturen och ljuset förmedlar på ett mästerligt sätt en fascinerande interaktion med det kärva nordliga klimatet. Gestaltningen förvandlar en anonym infrastrukturkloss till ett vackert levande smycke. Ljusdesignerns sätt att hitta essensen i naturens vågrörelser, som enkelt och självklart förmedlas till betraktaren, vittnar om speciell förmåga och skicklighet. Genom stort tekniskt kunnande och nytänkande görs byggnaden till ett pulserande landmärke i den industriella omgivningen.”

– Det är ju en odiskutabel kvalitetsstämpel bara att ha gått till final med tanke på den höga nivå vi har på svensk ljusdesign. Kul också att min hemkommun Luleå uppmärksammas i dessa sammanhang, säger belysningsplaneraren Jan Forsmark, Designat Ljus Europa i Luleå.

Tävlingen för bästa ljusdesign

Svenska Ljuspriset är en årlig tävling arrangerad av de tre belysningssällskapen: Sydsvenska, Västsvenska och Svenska Belysningssällskapet tillsammans med tidningen Ljuskultur. Tävlingen syftar till att uppmärksamma den höga nivån av ljusplanering i Sverige och delas ut för 27:e året i rad.

Juryn för Svenska Ljuspriset

Johanna Enger Svenska Belysningssällskapet, Lars Fredén, arkitekt SAR/MSA, ljusdesigner, juryordförande, Västljus och Ingvar Eriksson, ingenjör, Sydljus,

Förra årets vinnare är den trestjärniga Michelin-krogen Restaurant Frantzén i Stockholm.

 Detta inlägg finns i sin helhet på Vårt Luleå - Luleå kommun (Nyheter) hemsida http://vartlulea.se/4.507f45bf161703c67d92f7aa/12.507f45bf161703c67d92f87a.portlet?state=rss&sv.contenttype=text/xml;charset=UTF-8Källa: vartlulea.se Luleå kommun