Bli mer digital med bibblos hjälp

Hur du synkar plattan med datorn är typexempel på sånt du kan få hjälp med hos DigidelCenter.

Twitter, bank-ID, digital deklaration, e-tidning. De digitala medierna och tjänsterna kan förenkla vardagen, om man behärskar dem. Och just därför finns sedan i våras ett DigidelCenter på stadsbiblioteket, dit du kan komma för att få guidning i den digitala världen.

I Luleå finns ett av Sveriges 15 DigidelCenter, ett projekt för att öka den digitala delaktigheten i samhället. På stadsbibliotekets andra plan finns en vrå skyltad med DigidelCenter och här kan man träffa bland andra bibliotekarien och Digidelmedarbetaren Ingela Karlsson Broström.

–Sedan i våras erbjuder vi både drop-in och bokad handledning för alla som vill bli mer digitala, säger hon och fortsätter:

– Det kan handla om att lära sig hur sociala medier fungerar eller hur man synkar e-posten mellan gamla och nya elektroniska enheter, som från en bärbar dator till mobilen. Hur man laddar ner appar, hur inloggning och lösenord till olika tjänster fungerar, med mera. Vi får många blandade frågor som vi försöker hjälpa till med.

Välkomnar andra aktörer

Många som hittat till DigidelCenter är äldre som inte vuxit upp med den nya tekniken.

– Vi ger hjälp till självhjälp och besökarna får chans att i ett lugnt tempo prova sig fram och upprepa en manöver så att den fastnar, säger Ingela Karlsson Broström.

Luleå kommun har ett 50-tal e-tjänster som förenklar för medborgarna, där man kan ansöka om allt från blomlådor och förskolesplats till bygglov och göra felanmälan. Till det kommer en uppsjö av digitala tjänster från andra aktörer, som förövrigt välkomnas till DigidelCenter för att prata om och hjälpa kunderna i sina e-tjänster.

– Vi har haft en bank här och välkomna gärna fler aktörer och myndigheter som erbjuder digitala tjänster.

DigidelCenter finansieras med pengar från regeringen och Internetstiftelsen.

Text: Therese Hedman
Foto: Therese Hedman samt Pexels

Källa: vartlulea.se, Luleå kommun

 Detta inlägg finns i sin helhet på Vårt Luleå - Luleå kommun (Nyheter) hemsida http://vartlulea.se/4.507f45bf161703c67d92f7aa/12.507f45bf161703c67d92f87a.portlet?state=rss&sv.contenttype=text/xml;charset=UTF-8Källa: vartlulea.se Luleå kommun