Gammelstads kyrkstad ett hett besöksmål i sommar

Även nationaldagen, som arrangerades i samarbete med lokala föreningar, hade toppnoteringar när det gäller antal besökare.

– Vi har dessutom noterat att allt fler barnfamiljer hittar till oss. Extra populärt är det när personalen i Perihanscha-gården anordnar barnaktiviteter. I sommar var till exempel intresset för bakdagarna väldigt stort. Men störst uppmärksamhet fick nog ändå geten som rymde och sedan återfanns välbehållen efter några dagar i närheten av Hägnan. Det var en riktig solskenshistoria, berättar Ann Lindblom Berg.

Informationsnavet i Gammelstad

Visitor Centre, som ligger alldeles intill kyrkan, är informationsnavet i världsarvet Gammelstads kyrkstad. Här får besökarna information om kyrkstaden, kartor, möjlighet att handla souvenirer och att uppleva en utställning om Gammelstads historia.

– Dessutom hyr vi ut audioguides och gör guidade visningar av kyrkstaden, berättar Jennifer Wikström, samordnare.

Visitor Centre har i sommar haft närmare 30 000 besökare, ungefär lika många som förra året.

– Många är ifrån Tyskland, Frankrike, Finland, Storbritannien och Nederländerna. Men i år märkte vi också av en ökning av italienska och spanska gäster.

Ökat intresse för vintersäsongen

Intresset för Gammelstads kyrkstad har ökat markant vintertid och besöksantalet under februari i år var det högsta sedan mätningarna började 2011. Visitor Centre har öppet vintertid i stort sett dagligen och erbjuder aktiviteter för både Luleåbor och tillresta.

– I höst och vinter kommer Visitor Centre att varje vecka ha minst en svensk och en engelsk guidad visning av Gammelstads kyrkstad som går att boka via vår webb. Dessutom vill jag slå ett slag för Gammelstads fina julmarknad, alltid andra adventshelgen, säger Jennifer Wikström.

Jennifer Wikström berättar att många Luleåbor som följer med på de guidade visningarna blir chockade över hur lite de kände till om Gammelstads historia.

– Så jag vill tipsa Luleåborna att hänga med på en guidad visning och lära sig mer om sin lokala historia. Gammelstads kyrkstad är en riktigt fin plats att besöka och när man lär sig historien blir relationen till platsen så mycket mer.

 Detta inlägg finns i sin helhet på Vårt Luleå - Luleå kommun (Nyheter) hemsida http://vartlulea.se/4.507f45bf161703c67d92f7aa/12.507f45bf161703c67d92f87a.portlet?state=rss&sv.contenttype=text/xml;charset=UTF-8Källa: vartlulea.se Luleå kommun