Få skolelever att röra på sig mer

Det hela inleddes under förra veckan när Luleå hockey-spelarna Karl Fabricius, Emma Nordin samt fystränaren Petter Petterson besökte Sunderbyskolan för att tillsammans med alla skolans elever köra ett högintensivt intervallträningspass.

– Det var en rolig uppstartsaktivitet och inspirerande gäster. Det var kul att se att alla skolans elever var med, säger Lena Sandberg.

Blanda i föräldrar

En viktig del för att satsningen ska bli lyckad menar rektorerna är att arbeta tillsammans med föräldrarna.

– Vi har haft och kommer ha föräldramöte för vårdnadshavare då hälsoinspiratören Ingela Frisk som jobbar med samma satsning i Kalix’ skolor föreläser. Hon pratar om vad forskningen visar just nu, vad rörelse kan bidra med och hur man som förälder kan uppmuntra till rörelse, berättar Lena Sandberg.

Det finns också följdeffekter av att aktiviteterna görs just på skoltid och att de är riktad till samtliga skolans elever.

– En indirekt faktor är att vi når elever som inte rör på sig på fritiden. Skolan är en gemensam arena och vi ska utbilda samhällsmedborgare som orkar, säger Jan Vinroth, rektor.

Tanken är att långsiktigt arbeta med detta och att satsningen kommer utvecklas över tid.

 Detta inlägg finns i sin helhet på Vårt Luleå - Luleå kommun (Nyheter) hemsida http://vartlulea.se/4.507f45bf161703c67d92f7aa/12.507f45bf161703c67d92f87a.portlet?state=rss&sv.contenttype=text/xml;charset=UTF-8Källa: vartlulea.se Luleå kommun